Csak két hozzávaló: kandírozott narancshéj

Myreille

A kandírozott narancshéj önmagában is finom, csokiba is lehet mártani és jót tesz a süteményeknek is. Elkészíteni pedig egyszerű.
 
Van abban valami nagyszerű, ha a narancs héját nem a szemétbe dobjuk, hanem cukorban felfőzzük, azaz kandírozzuk. Nem csak a végeredmény finom és jól használható süteményeknél, hanem megvalósítjuk a legfontosabb alapelvet: maximálisan felhasználtunk egy gyümölcsöt.

kandirozottnarancshej01

Kandírozott narancshéj (Fotó: Myreille)


20 évvel ezelőtt rengeteg kandírozott narancshéjat készítettem, azonban a tökéletes kandírozott narancshéj titkára csak most jöttem rá: zöldséghámozóval kell megpucolni a narancsot.
Kedvenc konyhai eszközömről az U-hámozóról már ódákat zengtem és most is szükség van rá. A narancs narancssárga héját zöldséghámozóval lehet a legvékonyabban levágni. Az így leválasztott héjon nagyon vékony, szinte nem is látszik a narancshéj halványsárgás-fehér része, amely keserűvé teszi a kandírozott narancsot.
kandirozottnarancshej02

Zöldséghámozóval vékonyan levágjuk a narancs héját úgy, hogy a fehér héjrészből a lehető legkevesebb legyen rajta. (Fotó: Myreille)


Házi készítésű kandírozott narancshéj
Hozzávalók:
4 narancs
20 dkg kristálycukor
A narancsokat alaposan megmosom, majd narancssárga héjukat zöldséghámozóval levágom. (A narancson még rajta marad a fehér héja, ha az lepucoljuk, gerezdekre lehet szedni a narancsot és megenni, de akár narancslevet is facsarhatunk belőle.) A levágott narancshéjakat hideg vízben 3 napig áztatom. Reggel és este le kell cserélni a vizet. Az új víz mindig hideg legyen.
A 4. napon ismét le kell cserélni a vizet és a friss, hideg vízben fel kell tenni főzni a narancshéjakat. Forrástól számított 10 percig főzöm, majd hideg vízzel leöblítem és a narancshéjakat hosszában, vékonyan felszeletelem.
20 dkg kristálycukorból és 2 dl vízből szirupot főzök. Beleteszem a felvágott narancshéjakat és olykor-olykor átkeverve fél óráig főzöm, majd a lábasban hagyom az egészet kihűlni.
Másnap ismét felfőzöm a cukorszirupban a narancshéjakat, kevergetem és főzöm legalább 20 percig. A visszamaradt szirupból – nem marad sok – kiszedem a narancshéjakat és egy sütőpapíron szétterítem (nagyjából) szálanként.
Mire kihűlnek a narancshéjak, kopogósra is száradnak és innen jól tárolhatóak (csak a család ne járjon rá).
kandirozottnarancshej03

4 napig ázott, majd felfőzött narancshéjdarabokat vékony csíkokra daraboljuk (Fotó: Myreille)


kandirozottnarancshej07

Szálanként száradó kandírozott narancshéj. Ennyire kell szétteríteni. (Fotó: Myreille)


kandirozottnarancshej05

4 narancs héjából ekkora adag kandírozott narancshéj készíthető otthon (Fotó: Myreille)


Macerásnak tűnik a narancshéj kandírozás és valóban foglalkozni kell vele, de a mindennapi konyhai teendők közé jól beilleszthető és a végeredmény megéri a munkát.
kandirozottnarancshej06

Kandírozott narancshéj (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra