élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:26039
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Tápláló, olcsó és finom: mustáros-füstös lencse

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tápláló, olcsó és finom: mustáros-füstös lencse

Myreille - Publikálva:

Nem lencsefőzelék, mert nem habarom és rántás sincs benne, hanem ízletes egytálétel. Egész évben nagyszerű ebéd. A jóféle füstölt sonkák és szalonnák minden részét fel szoktam használni. Azokat is, amiket nem eszünk meg. Ilyen például a szalonna- vagy sonkabőr. Az apróbb vagy éppen nagyobb darabokat zsírpapírba csomagolom és a hűtőben tartom. Mivel ezek érlelt, szárított és füstölt húsok, nem adják meg magukat. (Figyelem, nem gyors érlelésű sonkáról vagy szalonnáról beszélek!) Ezek a “semmire se jó” darabok remek ízt adnak a sárgaborsófőzeléknek, a bablevesnek és a lencsének is. Mi sokszor eszünk lencsét, mert szeretjük.

lencsefozelek

Mustáros-füstös lencse egész évben (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: 500 g lencse darab füstölt sonka vagy szalonnabőr vagy éppen sonkacsont, persze lehet bele főzni sonkadarabot is 1 fej vöröshagyma 3 babérlevél 2 evőkanál mustár 2 evőkanál tejföl Előző este többször átmosom a lencsét, majd egy nagy tálba teszem annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi. A hagymát apróra vágom és a szalonnabőr kiolvasztott zsírján üvegesre dinsztelem. Ha nincs benne szalonnabőr, akkor olíva olajon vagy zsíron dinsztelem a hagymát. Leöntöm a lencséről a vizet, majd friss vízzel felöntöm. Éppen ellepje a lencsét a víz. A lencsét vízzel együtt a hagymára borítom. Beleteszem a füstölt húst, a babérlevelet és megsózom. Fedő alatt puhára főzöm. Itt már látszik az állaga, ne legyen túl híg, ha kell még rá víz, akkor lehet ráönteni, de sűrű egytálétel legyen. Belekeverem a mustárt. A tejfölt simára keverem, majd a lencséből veszek át levet és felmelegítem. Így nem fog becsomósodni, hőkiegyenlítek. A tejfölt visszaöntöm a lencsére, felforralom és lehet enni. Tippek: – Újévkor kötelező a lencse, akkor is ezt szoktam főzni. – Húsvét után is jó választás a lencse, mert a főtt tojás és a főtt sonka remek feltét rá. – Amúgy egész évben jó lencsét enni, mert tápanyagokban gazdag és remek növényi fehérjeforrás. – A lencse olcsó, tápláló és finom. Ez éppen elég ok, hogy gyakran főzzem.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra