Tápláló, olcsó és finom: mustáros-füstös lencse

Myreille

Nem lencsefőzelék, mert nem habarom és rántás sincs benne, hanem ízletes egytálétel. Egész évben nagyszerű ebéd.

A jóféle füstölt sonkák és szalonnák minden részét fel szoktam használni. Azokat is, amiket nem eszünk meg. Ilyen például a szalonna- vagy sonkabőr. Az apróbb vagy éppen nagyobb darabokat zsírpapírba csomagolom és a hűtőben tartom. Mivel ezek érlelt, szárított és füstölt húsok, nem adják meg magukat. (Figyelem, nem gyors érlelésű sonkáról vagy szalonnáról beszélek!) Ezek a “semmire se jó” darabok remek ízt adnak a sárgaborsófőzeléknek, a bablevesnek és a lencsének is. Mi sokszor eszünk lencsét, mert szeretjük.

lencsefozelek

Mustáros-füstös lencse egész évben (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
500 g lencse
darab füstölt sonka vagy szalonnabőr vagy éppen sonkacsont, persze lehet bele főzni sonkadarabot is
1 fej vöröshagyma
3 babérlevél
2 evőkanál mustár
2 evőkanál tejföl

Előző este többször átmosom a lencsét, majd egy nagy tálba teszem annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi.

A hagymát apróra vágom és a szalonnabőr kiolvasztott zsírján üvegesre dinsztelem. Ha nincs benne szalonnabőr, akkor olíva olajon vagy zsíron dinsztelem a hagymát.

Leöntöm a lencséről a vizet, majd friss vízzel felöntöm. Éppen ellepje a lencsét a víz. A lencsét vízzel együtt a hagymára borítom.

Beleteszem a füstölt húst, a babérlevelet és megsózom. Fedő alatt puhára főzöm. Itt már látszik az állaga, ne legyen túl híg, ha kell még rá víz, akkor lehet ráönteni, de sűrű egytálétel legyen.

Belekeverem a mustárt.

A tejfölt simára keverem, majd a lencséből veszek át levet és felmelegítem. Így nem fog becsomósodni, hőkiegyenlítek. A tejfölt visszaöntöm a lencsére, felforralom és lehet enni.

Tippek:
– Újévkor kötelező a lencse, akkor is ezt szoktam főzni.
– Húsvét után is jó választás a lencse, mert a főtt tojás és a főtt sonka remek feltét rá.
– Amúgy egész évben jó lencsét enni, mert tápanyagokban gazdag és remek növényi fehérjeforrás.
– A lencse olcsó, tápláló és finom. Ez éppen elég ok, hogy gyakran főzzem.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra