Tejfölös töltött karalábé a sütőből

Myreille


Gyors, egyszerű és finom. Keveset kell vele pepecselni, a nagyja munkát elvégzi a sütő. Elő a karalábévájóval!
Lehetne töltött karalábé lusta asszony módra, de az asszony legyen dolgos, nagymamámmal nem vitatkozom.
Úgy szoktam számolni, hogy csajoknak elég egy fél megtöltött karalábé, a pasiknak viszont gyakran lecsúszik kettő is. Az előkészítés fél óra, a sütőben töltött idő pedig nagyjából két óra, tehát tervezett tálalás előtt 2,5 órával állok neki.
Hozzávalók:
3 karalábé (nem a lila fajta, hanem a halványzöld, mert utóbbi kevésbé hajlamos fásulni)
30 dkg darált sertéslapocka
1 marék rizs
1 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 tk majoránna

bors
legalább 400 g tejföl
Kell még karalábévájó, nagy jénai és egy sütő is. A karalábévájó tipikusan az a konyhai eszköz, amely évente csak párszor kell, de akkor nagyon. Nekem eddig nem volt – kevés a hely, 1 egység konyhaszekrényben és 3 polcon “egyensúlyozom”-, de amióta kitaláltam ezt az ételt és osztatlan sikert aratott a családban, miközben a legtompább kanállal próbáltam kiszedni a karalábé belsejét, nem volt drága benevezni egy vájóra.
A karalábékat meg kell pucolni, majd kettévágni. Karalábévájóval ki kell szedni a karalábék közepét úgy, hogy csak egy vékony, nagyjából 1 cm-es rész maradjon. A kiszedett karalábék mennek a jénai aljára.

A darált húst össze kell keverni a tojással, rizzsel, apróra vágott petrezselyemmel, majoránnával, sóval és borssal. A keverékkel be kell tölteni a karalábékat, amelyeket lefelé fordítva kell betenni a jénaiba.

Nagyjából 1 dl vizet kell aláönteni, majd lefedve – lehet a jénai teteje vagy alufólia is – 180 fokos sütőben másfél órát sütni. Ha nagyon elszökne a víz, akkor azt pótolni kell, nehogy leégjen. Másfél óra elteltével minden karalábéhátat meg kell kenni egy evőkanál tejföllel és további 20 percre sütőbe tenni.

Rajongunk a tejfölért, ezért a tányéron még egy jó evőkanál tejföl kerül a karalábéhátakra és a karalábéforgácsokra.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra