term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:90
post ID:64320
category_90

Uborka eltevése télire: vödrös uborka (üvegben)

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Uborka eltevése télire: vödrös uborka (üvegben)

Myreille - Publikálva:

Az apró csemegeuborka a kedvencem, úgyhogy kihasználtam a kert uborkatermését és télire uborkát tettem el. Mindig annyi került az üvegbe, amennyi éppen termett.

Uborka eltevése télire: vödrös uborka (üvegben)

Uborka eltevése télire: vödrös uborka (üvegben)/Fotó: Myreille

Csak ritkán és nagyon drágán lehet az áruházakban igazán apró csemegeuborkát venni – legutóbbis Olaszországból kaptam egy üveggel –, pedig nekem éppen ez a kedvencem. Tehát, amikor a kertben az uborka elkezdett bőséggel teremni, minden (a lelkesedés és az uborka is) adott volt ahhoz, hogy én magam tegyem el az uborkát télire. Problémát csak az jelentett, hogy egyszerre sohasem volt egy üvegnyi uborka, így jött képbe a vödrös uborka, amivel heteken át tölthettem az üveget.

Egészen pontosan az üvegeket, mert a nagyon apró uborka mellett csináltam még két nagy üveg apró (3-6 centis) csemegeuborkát is.

Mivel folyamatosan lehet kivenni az érett uborkát és pótolni a frissel, már kóstoltuk és remek. Éppen ezért kell a receptet feljegyeznem, mert a következő években is használni szeretném.

Megjegyzés: A Mohikán F1 tévút minden szempontból, viszont a “Kecskeméti keseredésmentes konzerv” uborkafajta remek. Jó csemegeuborkának, jó frissen – a gyerekek tonhalas szendvicsbe tették – és tzatzikinek, uborkasalátának is remek, ha véletlenül túlszalad a méret.

Csemegeuborka télire: vödrös-dobálós uborka

Hozzávalók:

Az arányok fontosak, a mennyiséget az üveghez kell igazítani. Kezdetben az üveg (edény) félig legyen a bekevert alaplével, az uborka úgyis sokat kiszorít majd.

1 l víz 1 dl 20%-os ecet 100 g cukor 30 g só 1/2 teáskanál (kb. 2-3 g) borkén fűszerek: friss vagy szárított kapor, 3-4 szem bors, 6-8 szem koriandermag, 3-4 szem mustármag, esetleg torma és babérlevél

A fűszerek kivételével az alaplé hozzávalóit (a vizet, az ecetet, a cukrot, a sót és a borként) egy edénybe öntöm és addig keverem, amíg a cukor felolvad.

Az üveg aljára teszem a fűszereket – kapor, bors, koriander mindenképpen kell, különben ízetlen lesz az uborka –, majd ráöntöm az alaplevet.

Az uborkákat alaposan megmosom, az összes kis tüskét ledörzsölöm, a szárat rövidre vágom.

A megtisztított uborkát az üvegbe dobom és rázárom a tetejét. Hűtőbe teszem és végig ott tartom, mert más hűvös, száraz helyem jelenleg nincs. Kamrában, pincében gyorsabban érne, de a lassú érés nem zavar.

Amikor van szedhető uborka, akkor azt leszedem, megmosom, majd az elkezdett üvegbe dobálom. Visszacsavarom az üveg fedelét és fejtetőre állítom az üveget, majd visszafordítom.

Az üveget addig töltöm uborkával, amíg az alaplé az uborka szájáig ér. Ha még fér bele uborka, akkor azt beleteszem, a túlfutó lé nem zavar. Tányérra kell rakni az üveget, úgy tölteni az uborkával és akkor a kifolyó lé nem áztatja a konyhát, munkapultot, egyszerű kiönteni. Arra persze érdemes figyelni, hogy a magok az üvegben maradjanak.

Pár nap után az uborka színe megváltozik, de nagyjából 2 hét alatt érik meg. Ilyenkor a megérett uborkákat már lehet enni (de nem muszáj), a frisseket pedig ilyenkor is lehet tovább pakolni. 

Összegzés
recipe image
Recept
Uborka eltevése télire: vödrös uborka (üvegben)
Szerző
Dátum
Sütés/Főzés
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra