Vanília eszencia/Vanília esszencia

Myreille

valiliaeszencialead

Legalább 3 hónap kell neki, de sok törődést nem igényel.

A vanília eszencia igen jó dolog és otthon is előállítható. Tulajdonképpen ugyanúgy használható, mint a vaníliás cukor, csak aromásabb és cukor nélküli. Úgy készül, hogy jó minőségű vaníliarudat kell venni – a Culinarisban Vanillat vettem – és 3 hónapon keresztül alkoholban kell áztatni. A legnagyobb mulatságot a gyógyszertári alkohol beszerzése jelentette, mert csak decinként lehetett beszerezni, nekem meg jó sok kellett. (Idén karácsonyi ajándéknak készültek a vanília eszenciák… Vodkával is készíthető lenne, de szerintem a vodkának van íze.) A 70 %-os alkoholt 35 %-osra hígítottam, minden üvegbe – a Vom Fass decis lapos üveg jött be legjobban, amelyiknek műanyag a teteje – egy-egy ketté vágott vaníliarudat. Néha rázogattam.

vaniliaeszencia00

vaniliaeszencia01

vaniliaeszencia02

vaniliaeszencia03

vaniliaeszencia04

vaniliaeszencia05

valiliaeszencia12

valiliaeszencia13

valiliaeszencia14

valiliaeszencia15

A vanília eszenciát kiskanállal illik adagolni és használható sodóhoz, süteményhez, fagylalthoz, cukor viszont mindenképpen kell mellé, hogy a vanília íze teljesebb legyen. A vaníliás cukorban általában a vaníliarúd illata köszön vissza – otthon úgy készül a vaníliás cukor, hogy cukorba vaníliarudat kell tenni, legalább 1 hónapig pihentetni, néha rázogatni  és már használható – a vanília eszenciában ott a vanília olaja és apró, illatos magvai.

Alkohollal és vaníliával újra és újra fel lehet tölteni, de a két üveges megoldás – amíg az egyiket használjuk, a másik pihen -, sem rossz gondolat. A kiázott vaníliarudakat is fel szoktam használni. Kikaparom a benne maradt magokat és linzertésztához vagy más süteménybe teszem, illetve ketté vágom és belefőzöm sodóba, tejberizsbe, tejbedarába.

Frissítés 2016.11.24-én: A cikk helyesírási szabály változásai előtt született. Akkor még volt az eszencia (sűrített ízesítő) és az esszencia (valaminek a lényege), azóta minden esszencia. Szerencsére csak a helyesírás változott a többi ugyanúgy érvényes. Bátran készíts vanília esszenciát!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

14 hozzászólás a “Vanília eszencia/Vanília esszencia” című cikkhez.

 1. tihi szerint:

  vaníliapálinka… hmmm! :D

  VálaszVálasz
 2. richi szerint:

  tényleg tök jó =) csak kár, hogy karácsony után írtad meg
  majd jövőre … =)

  VálaszVálasz
 3. Myreille szerint:

  Nagy dilemma volt, hogy mikor írjam meg a projectet. A megajándékozottak közül sokan olvassák a mokshát és idén ez volt a fő ajándék, nem akartam elrontani a meglepetést… De vanília eszenciát bármikor lehet készíteni. :)

  VálaszVálasz
 4. richi szerint:

  na igen, így akkor érthető =)
  ma megcsináltam én is, a régiségvásárban vettem néhány nagyon szép régi kis palackot, jól kimostam őket, és a polcon várták sorsukat. végre tudtam parafadugót is szerezni (olyan aprót..), így az egyiket megtöltöttem. úgy várom már hogy leteljen a 3 hónap .. =)

  VálaszVálasz
 5. Hana szerint:

  Nekunk nagyon finom volt a palacsinta-toltelekbe! Koszonjuk szepen! : ))

  VálaszVálasz
 6. Zelda szerint:

  Hali!

  Nagyon tetszik az ötlet, csak az a probléma, hogy a gyógyszertárban közölték, hogy kizárólag receptre kapható az alkohol. A háziorvos meg naná, hogy nem írja fel :-( . Van valami ötletetek erre a szitura?
  Köszi előre is.

  VálaszVálasz
 7. Myreille szerint:

  Szia! A dolog működik jobb minőségű vodkával is, csak azt ritkán kell hígítani. A vodkának szerintem van egy kis íze, még akkor is, ha nem ízesített, de azt végül elnyomja a vanília. (Ízesített vodka nem jó a vanília eszenciához.)

  VálaszVálasz
 8. tin szerint:

  -ha valaki olaszhonba tèved , szinte minden abc-ben beszerezhet a z emlìtett alcoholt 1000ml.\palack-hi!

  VálaszVálasz
 9. picilivi szerint:

  Szia!
  Mivel lehet fele erősre higítani a 70%-os alkoholt?

  VálaszVálasz
 10. Myreille szerint:

  Szia! Sima csapvizet tettem hozzá.

  VálaszVálasz
 11. Veronika Csuka szerint:

  Kedves Myreille! Az szeretnem megkerdezni, hogy hany dl. alkoholhoz, hany szal v. db. vaniliarudat kell szamitani? Elore is koszi, Veronika

  VálaszVálasz
 12. Myreille szerint:

  @Veronika Csuka: 1 dl 35%-os alkoholhoz 1 vaníliarudat tettem.

  VálaszVálasz
 13. Bubu szerint:

  eszencia vagy esszencia?

  VálaszVálasz
 14. Myreille szerint:

  @Bubu: eszencia=sűrített ízesítő, esszencia=a lényege valaminek (A magyar helyesírás szabályai, tizenegyedik kiadás)

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra