Így kell főzni a tökéletes daragaluskát!

Myreille

A legtöbb családban van egy bevált daragaluska recept. Én az anyukámtól így tanultam és erre esküszöm.
Hozzávalók:
2 db tojás (normál tojás)
10 dkg zsír
20 dkg búzadara
jó csipet só
lehet bele tenni apróra vágott petrezselymet is
Fel kell tenni másfél liter vizet forrni. A tojást először a zsírral kicsit el kell vegyíteni, majd hozzá kell tenni a búzadarát és a sót. Az összes búzadarát egyszerre kell beletenni, nem részletekben, és az egész masszát addig kell keverni, amíg a víz fel nem forr. Ez nagyjából 8-10 perc. A massza keverését nem szabad abbahagyni.
Amikor forr a víz, tenni kell bele sót és bele kell szaggatni a masszát. Fél evőkanálnyi, mandula formájú galuskákat kell szaggatni, amelyeket az edény oldalán lehet megformázni.
A hozzávalókban megadott mennyiségből nagyjából 20 db galuska lesz, persze a galuskák száma attól is függ, mekkora galuskákat szaggatunk. Anyu és én is, 4 főre a megadott mennyiségek feléből szoktuk készíteni a daragaluskát.
Miután beleszaggattuk a forrásban lévő vízben, a galuskák pár perc múlva feljönnek a főzővíz tetejére. Ha nem jönnének fel, akkor óvatosan meg kell mozgatni az edényt, végső esetben pedig fakanállal, nagyon finoman meg kell mozgatni a galuskákat.
5 percig kell főzni a lobogó vízben, majd fél liter hideg vizet kell rá önteni, és meg kell várni, hogy ismét felforrjon a víz. Utána még legalább 10 percig főzni kell. Ilyenkor már látszik a galuskákon, hogy felszívták a vizet, négyszeresére dagadtak eredeti méretüknek.
Tálalásig a főzővízben maradhatnak, mert így nem száradnak ki. Az sem baj, ha a főzővízben hűltek ki ebéd után, mert forró levessel vacsorára is remekek.
Érdekesség: A Rákóczi-rostélyos mellé köretként is szokták adni a daragaluskát.

Daragaluska húslevessel (Fotó: Myreille)

Összegzés
recipe image
Recept
Így kell főzni a tökéletes daragaluskát!
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés/Főzés

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra