A kókusztejes mungóbab curry nagyon ízletes. Igen jól áll neki a garam masala fűszerkeverék és az apróra vágott koriander- és petrezselyemzöld.
Kókusztejes mungóbab curry recept
Hozzávalók: 500 g (száraz) mungóbab 1 nagy fej vöröshagyma 1 nagy sárgarépa 1 teáskanál garam masala 1/2 teáskanál őrölt kömény 1/2 teáskanál őrölt koriandermag 1/2 teáskanál fokhagymapor 1/2 teáskanál őrölt gyömbér nagy csipet chilipehely 1 doboz (450 g) kókusztej 3 teáskanál sűrített paradicsom só növényi olaj nagy csokor koriander (friss vagy fagyasztott) és egy kevés petrezselyemzöld*
A mungóbabot megmosom és beáztatom, amíg a hagymát előkészítem.
A hagymát és a sárgarépát megpucolom és forgókéses aprítóban apróra vágom.
Egy serpenyőben olajat melegítek, rádobom a hagymát és a sárgarépát. Megsózom. Kicsit pirítom, majd rádobom a fűszereket – az őrölt köményt és koriandermagot, a fokhagymaport, az őrölt gyömbért és a csipet chilipelyhet. Pár percig pirítom. Amikor már bőségesen illatozik, leszűröm a babot és beleteszem a serpenyőbe. Felöntöm annyi hideg vízzel, ami bőségesen ellepi, elfedem és nagyjából 45 perc alatt puhára főzöm a babot.
Érdemes ránézni, mert a bab nagyon sok vizet felvesz, nehogy leégjen.
Amikor a bab megpuhult, belekeverem a kókusztejet és a sűrített paradicsomot és felforralom. 10 percig főzöm még, hogy az ízek összeérjenek.
Főtt rizs a körete. A tányéron a felnőtt verziót még megszórtam chilipehellyel és apróra vágott korianderrel és petrezselyemzölddel.
*Így tavasz elején tudok csipegetni az áttelelt petrezselyem frissen kihajtott zöldjéből, korianderem viszont már csak (még csak) fagyasztott van. Íre tökéletes, látványra nem szépség, de az ételből vétek kihagyni.