Zöldspárgás quiche sok szerecsendióval

Myreille

Fél éve várom, hogy a zöldségesnél végre legyen spárga. Zöld és ceruza vékony.

Ősz vége óta várom, hogy a zöldségesnél legyen spárga. A történet úgy kezdődött, hogy megint elcsíptem egy adást Jamie vidék konyhájából, majd megtaláltam a receptet a könyvben is. Ropogós és finom spárgás-burgonyás pie, összefutott a nyál a számban. Aztán az utolsó pillanatban, konkrétan a bevásárló lista összeírásakor, túl soknak minősítettem a hozzávalókat és a macerát (még krumplit is kellene pucolni?), ráadásul több tucat házi tojás volt éppen a hűtőmben, tehát az ihletet és a szerecsendiós fűszerezést megtartva csináltam egy zöldspárgás quichet.

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj
25 dkg liszt
1 tojás sárgája
fél deci hideg víz
nagy csipet só

A vaj papírjával kivajazom a formát, amibe a quichet sütöm majd. Én egy 28 cm-es tortaformát használtam, de egy téglalap alakú edény most kedvezőbb lenne, mert egyformábban lehetne tálalni a quichet. (Szeleteléskor mindenkinek jutna spárga fej, a spárga legfinomabb része.)

A tészta hozzávalóit egy tálba halmozom, pár mozdulattal összegyúrom, majd hűtőbe teszem, amíg a spárgát blansírozom.

A spárgákat megmosom, majd a végénél (nem a csúcsánál, hanem a másik végénél) elkezdem hajlítani. Ahol elpattan, ott van a zsengeség és fásság határa. A zöldspárgát, főleg, ha vékony és nagyon friss, nem kell megpucolni, mehet egyből a forró vízbe. Mivel nincs spárgafőző edényem, ezért egy kisebb lábasban szoktam főzni úgy, hogy a spárga hegyek ne legyenek a vízben. A víz újra forrásától 2 percig főzöm, majd kiszedem, lecsepegtetem.

Bekapcsolom a sütőt (nagyjából 180-200 fok), a tésztát kézzel a formába nyomkodom – persze, lehetne nyújtani is, de én lusta vagyok annyi mindent előszedni – és úgy formázom, hogy legyen egy másfél centis pereme. Beteszem sülni.

Hozzávalók a töltelékhez:
2 tojás és a tésztából kimaradt fehérje
2 dl főzőtejszín
1 nagy csipet só
fél szerecsendió lereszelve
csipet bors
1 nagy marék reszelt percorino vagy parmesan

Ha sütés közben a tészta feldudorodna – mert úgy lenne igazán elegáns sütni, hogy a tetejére sütőpapírt teszünk, amire babot vagy lencsét, de annyi macera, tehát csalok -, akkor villával megbököm és kicsit lenyomkodom. A tésztára ráöntöm a krémet és ráhalmozom a spárgát úgy, hogy hegyek és lábak egyformán minden oldalra kerüljenek.

Zöldspárgás quiche

Visszateszem a sütőbe és nagyjából fél óra alatt készre sütöm. A quiche akkor van kész, ha a krém megszilárdult a közepén is.

Zöldspárgás quiche

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra