term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:19582
category_184

Mézes-rozmaringos-fehér rozslisztes kifli

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mézes-rozmaringos-fehér rozslisztes kifli

Myreille - Publikálva:

Pályázom a kiflik nagyasszonya címre. Fűszerekkel és lisztekkel kísérletezem. A fiam imádja a kifliket és a kifligyárat is. Vigyázat, függőséget okoz!  

Mézes-rozmaringos-fehér rozslisztes kifli (Fotó: Myreille)

A mézes-köményes kifli annyira jól sikerült, hogy nehezen álltam neki a további kísérletezésnek. De a csábítás nagy úr, a kertben pedig van friss rozmaring. Télen kicsit keményebbek a levelei, mint a nyári, friss hajtásoknak, de jó apróra vágtam. A héten másodszor sütöttem mézes-rozmaringos-fehér rozslisztes kiflit, így felvettem a családi kedvencek közé.

Eddig minden kelt tésztát, amit a kenyérsütőgéppel dagasztottam, tudtam, hogy meg lehet csinálni kézzel is. Ennél a receptnél viszont gondban vagyok, mert a tészta sokkal ragacsosabban viselkedik, mint a többi és ennek nem lehet más oka, mint a fehér rozsliszt.

Hozzávalók 16 db kiflihez: 10 dkg fehér rozsliszt 35 dkg búzaliszt 2,8 dl víz 2 dkg élesztő 2 evőkanál méz 1/4 teáskanál apróra vágott, friss rozmaring 1/4 teáskanál só

A langyos vizet elkeverem a két evőkanál mézzel, belemorzsolom az élesztőt és megvárom, amíg felfut.

A kenyérsütőgép edényébe kimérem a liszteket, beleteszem a sót és az apróra vágott rozmaringot, beleöntöm a felfuttatott élesztőt és hagyom, hogy a gép tegye a dolgát és tésztát gyúrjon. Ha van időm, akkor 1 óráig kelesztem a tésztát, ha nincs, akkor csak fél órát adok neki.

Alaposan meglisztezem (búzaliszt kell hozzá) a tésztát és gyúródeszkán átgyúrom. Kettéveszem a tésztát. Külön-külön mindkettőt kinyújtom, nagyjáról 35-40 centis körré, és 8 cikkre vágom. A háromszögeket jó szorosan feltekerem, azonban az első tekerés után a háromszög csúcsát meghúzom, így szalagosabb és finomabb lesz a kifli.

A tepsiben 15 percig kelni hagyom a kifliket, kevés tejjel megkenem a tetejüket és 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt addig sütöm, amíg aranybarna lesz a tetejük.

Ezek a kiflik feleakkorák, mint a bolti kiflik, viszont jó dagadósak. Önmagában esetleg kevés vajjal remek csemegék, de szendvics is készíthető belőlük. Mi legutóbb a törökös bableveshez ettük és már az emléktől összefut a nyál a számban…

Mézes-rozmaringos-fehér rozslisztes kifli (Fotó: Myreille)

Ha tetszett a mézes-rozmaringos-fehér rozslisztes kifli, lájkolj minket a Facebookon is!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra