A jó csirke pho leves ugyanolyan varázslatos, mint a jó húsleves. És legalább olyan egyszerű (és hosszú) elkészíteni.

Pho leves csirkével, amikor a húsleves még egy fokkal finomabb/Fotó: Myreille
Szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt vettem egy nagy zacskó csillagánizst csak azért, hogy itthon is tökéletes csirke pho-t főzzek. Számtalan “ez nem egészen az” és “majdnem tökéletes” pho után, végre elkészült itthon a “remek, pont ilyenre” vágytam pho leves.
Pho leves hozzávalói
20-25 dkg csirkemellfilé 6 kisebb sárgarépa 3 nagy gerezd fokhagyma negyed diónyi friss gyömbér 1 csillagánizs 2 szál szárzeller 1 fej vöröshagyma 1/2 teáskanál őrölt koriandermag chilipehely 2-3 újhagyma kis csokor korianderzöld só olíva olaj 1/2 csomag rizstészta
Kevés olíva olajon fehérre pirítom a felkockázott csirkemellet. Sózom és felöntöm 2,5 l vízzel. Miközben felforr, beledobálom a zöldségeket.
Az apróra vágott gyömbért. Tényleg apróra vágom, mert nem szűröm le a levest és evés közben, ha ráharap az ember, ne legyen kellemetlen. Nagyjából 2x2x2 mm-es kockákra vágom.
Beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és szárzellert is.
A sárgarépát megpucolom, felkarikázom, majd megy a levesbe.
Főzöm egy órát.
Tovább fűszerezem a levest. Szórok bele őrölt koriandermagot, jó csipet chilipelyhet és beledobok egy csillagánizst. Csendesen főzöm 20 percig, majd kiveszem a csillagánizst. Maradhatna benne tovább is, de én úgy szeretem, ha “halkabb” az íze.
Kóstolom, ha még kell, sózom.
Megfőzöm a rizstésztát. Ehhez vizet forralok, majd a forró vízzel leöntöm a rizstésztát. 3-4 percig hagyom állni, majd leszűröm és 10 percig pihentetem. Amíg a tészta pihen, a leves csendesen fő felkarikázom az újhagymát és felvágom a korianderzöldet.
Kitérő: Az újhagymát és a koriandert a kertünkben neveljük. Most éppen egy lila újhagymát húztam ki, de persze a vöröshagyma újhagymája ugyanolyan tökéletes.
Lehet tálalni.
Engem nem zavar, sőt szeretem, hogy a levesben ott van minden összetevő, de aki elegánsan készítené, az ne kockázza a csirkemellet, hanem főzze egyben, majd tálalás előtt vegye ki, szeletelje fel, a levest pedig szűrje le.
A tányérba először tésztát teszek, majd rászedem a levest, a sűrűjét és a levét, végül pedig alaposan megszórom feldarabolt újhagymával és korianderzölddel.

Pho leves csirkével, amikor a húsleves még egy fokkal finomabb/Fotó: Myreille

Pho leves csirkével, amikor a húsleves még egy fokkal finomabb/Fotó: Myreille
Kapcsoldó cikkek:
