Dióspiskóta-tekercs sárgabaracklekvárral

Myreille

A piskótatekercs tulajdonképpen egy jó piskóta, amelyet feltekertek. Nem ördöngősség és a nagymamámtól tanult trükkel szét se reped.

 

diospikotatekercs01

Dióspiskóta-tekercs sárgabaracklekvárral (Fotó: Myreille)

A piskótatekercshez nem érdemes túl vastag piskótát sütni, mert az csak összenyomódik, szétreped és totális elkeseredés a vége. 30×40 centis tepsihez 6 tyúktojás éppen megfelelő.

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
2,5 evőkanál rizsliszt (vagy búzaliszt)
1/4 teáskanál sütőpor
6 evőkanál darált dió
csipet só
kb. 5 evőkanál sárgabaracklekvár

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. 30×40 centis tepsit sütőpapírral bélelem.

Sütök egy diós piskótát: A tojásokat szétválasztom és a fehérjét csipet sóval elkezdem felverni, csak éppen annyira, hogy habosodjon. Verem tovább és kanalanként beleteszem a kristálycukrot. Amikor a hab már nagyon kemény, óvatosan belekeverem a tojássárgákat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót.

A piskótatésztát a tepsibe öntöm és kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Fontos, hogy átsüljön, de nem szabad rá sokat nyitogatni a sütőajtót.

A megsült piskótát kiveszem és egy nagy – amekkora a tepsi -, fa vágódeszkát veszek elő. A tepsit lefedem egy tiszta konyharuhával, majd ráteszem a vágódeszkát és az egészet (tepsi-konyharuha-vágódeszka hármast) megfordítom, azaz kiveszem a piskótát.

Lehúzom a sütőpapírt, majd a piskótát a konyharuhával óvatosan feltekerem és így hagyom legalább 15 percig. Ezután kitekerem és hagyom teljesen kihűlni. A tészta ekkor már kunkorodik és könnyen visszacsavarható.

Ha teljesen kihűlt, megkenem lekvárral, feltekerem, megszórom porcukorral és lehet szeletelni és enni.

Újdonság a moksha.hu-n a hírlevél. Havonta párszor levelet írok arról, ami aktuális, ami foglalkoztat. Megmutatom, melyik recepteket főzöm éppen, mi kapható a piacon és mit lehet belőle készíteni.  Ne maradj ki ebből a rendhagyó blogból és iratkozz fel most!

hirlevel

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra