term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:49823
category_3 #e62e2e

Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga

Myreille - Publikálva:

A kakaós csiga mintájára, diós csigát sütöttem. Rákapott az egész család. Aki a zserbót szereti, a diós csigát is szeretni fogja.

Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga/Fotó: Myreille

Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga/Fotó: Myreille

 

Szeretem egyszerűsíteni a dolgokat. Ez odáig fajult, hogy ugyanazt az tejmentes kelt tésztát gyúrom kakaós és diós csigához, de még a pizzához is. És az is előfordul, hogy nagyobb adag begyúrt tésztából mindhárom készült.

Kelt tészta receptje

Hozzávalók (kb. 12 db diós csigához): 30 dkg liszt 1 csomag szárított élesztő nagy csipet só 1 csapott evőkanál cukor 1,8 dl víz

A lisztet, sót, élesztőt, cukrot és a langyos vizet egy tálba öntöm, majd a dagasztó gépben tésztává gyúrom. Fél órát pihentetem, majd átgyúrom.

Dió+baracklekvár+kelt tészta=boldogság/Fotó: Myreille

Dió+baracklekvár+kelt tészta=boldogság/Fotó: Myreille

Diós csiga

Hozzávalók: 8 dkg dió 8 (pucolt) 1,5 evőkanál cukor 1,5 evőkanál házi sárgabaracklekvár

A diót a cukorral együtt megdarálom.

A kelt tésztát (nagyjából 25×45 centis) téglalappá nyújtom, megkenem sárgabaracklekvárral, megszórom a cukrot dióval. Kanál hátlapjával kicsit megsimogatom a dió tetejét.

A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerem, majd feldarabolom. A tésztatekercs végét a csiga aljára húzom és a diós csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.

A tepsiben, letakarva legalább 1 órát kelesztem, majd a sütő kenyérsütő funkcióján 14 perc alatt készre sütöm. A kenyérsütő funkció úgy működik nálam, hogy hideg sütőbe teszem a diós csigát, a sütő felfűt 250 fokra, majd a hőmérséklet visszamegy 190 fokra.

Amúgy 180-190 fokon kb. 25 perc alatt is megsüthető, régen úgy sütöttem a kakaós csigákat és finomak lettek. 

Összegzés
recipe image
Recept
Mennyei kelt tészta tej nélkül: diós csiga
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra