Az otthon melege: kakaós csiga lépésről lépésre

Myreille

A kakaós csiga az én keresztem. Nincs az a mennyiség, amelyet a fiam és a férjem egy nap alatt el ne tüntetne. Amúgy hiánypótlás.

Történt ugyanis, hogy az egyik barátnőm felvont szemöldökkel megkérdezte, milyen módi az, hogy fahéjas csiga van a mokshán, de kakaós nincs. Hiánypótlást követelt, így tegnapelőtt nekiálltam sütni, de nem élesztős leveles tésztából, hanem egyszerű, tojás nélküli kelt tésztából. A fiam tegnap kikönyörögte, hogy aznap is legyen kakaós csiga. Ma reggel pedig már a dolgok elé mentem…

A kakaós csiga nálam a gyerekkor része, ha becsukom a szemem, akkor ott vagyok anya mellett a konyhában és hajtogatom a csigavégeket a csigák feneke alá. De nem itt untam meg a kakaós csigát, hanem akkor, amikor a férjem mellett a fiam is rákapott. Akkor lennének ugyanis teljesen elégedettek velem, ha minden reggel langyos kakaós csigát tennék eléjük, én meg köztudottan rosszul viselem a monotonitást. Azért néha, hogy érezzék a szeretetet, meglepem őket.

Tekergő kakaóscsigák (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 14 csigához:
40 dkg liszt
2,8 dl tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
nagy csipet só

5 dkg vaj
1 evőkanál kakaóport
2 evőkanál cukor

1. A langyos tejben el kell keverni 2 evőkanál cukrot és az összemorzsolt élesztőt, majd a liszttel és sóval együtt tésztává dagasztani. (Én ezt a kenyérsütő dagasztó funkciójára szoktam bízni.) A megkelt tésztát még egyszer át kell gyúrni.

A tészta (Fotó: Myreille)

2. A tésztát ki kell nyújtani. Minél vékonyabb, annál jobb. Én reggel kicsit siettem, így fél centinél megálltam.

3. A vajat meg kell olvasztani és össze kell keverni a kakaóporral és a cukorral. A kakaós keverékkel meg kell kenni a tésztát, de egy 5 centis sávot az egyik (hosszabbik) oldalon szabadon kell hagyni.

Vajas kakaóval megkent tészta (fotó: Myreille)

4. A tésztát a lehető legszorosabban fel kell tekerni az üresen hagyott részig és 2 centis darabokra kell vágni.

Csiguszok (Fotó: Myreille)

5. Az üres tésztát a csiga alá kell fordítani, a tésztaszéleket összecsippenteni, így az értékes vajas kakaó nem sül ki a tepsibe. A csigákat tepsibe kell pakolni.

Fenekük alá csavarva (Fotó: Myreille)

6. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt szép pirosra sütöttem. Érdemese odafigyelni rá, nehogy elégjen.

Kakós csigák a reggeli kávé mellé (Fotó: Myreille)

Amikor nagyobbra nyújtottam a tésztát és több lett a csavarás, ilyen gyönyörű lett. (Fotó: Myreille)

Amikor nagyobbra nyújtottam a tésztát és több lett a csavarás, ilyen gyönyörű lett. (Fotó: Myreille)

Facebookon már lájkoltad a mokshát? Ha tetszik, ne habozz!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

17 hozzászólás a “Az otthon melege: kakaós csiga lépésről lépésre” című cikkhez.

  1. Viri szerint:

    Vasárnap reggel ágyban olvastam… kipattantam és megsütöttem a “fiúknak”… köszönjük a motivációt ;-)

    VálaszVálasz
  2. timcsiii szerint:

    Húú, nagyon klassz. Ezt én is megsütöm, de: biztos, hogy 2 g élesztő kell? Nem 2 dkg? Köszi ha válaszolsz…

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    Köszi, hogy szóltál. Természetesen 2 dkg, csak elírtam, már javítottam. Én egy élesztőkocka felét szoktam használni. Általában 42g-osat, de akkor se szoktam vele sokat babrálni, ha 50 g-os. Szemre felezem és kész.

    VálaszVálasz
  4. csicsi szerint:

    Ha mindezt előző este elkészíted majd beteszed tepsivel együtt a hűtőszekrénybe, reggel csak kiveszed a hűtőből 15 percet állni hagyod, majd sütöd, megspórolod a reggeli macerát.

    VálaszVálasz
  5. juci szerint:

    Jaj-jaj! :) Mit rontottam el? Kijött a közepe sütés közben. :(

    VálaszVálasz
  6. Takácsné Krocsek Adrienn szerint:

    Megsütöttem,nagyon finom! Még a fiam barátja is kérte a receptjét.

    VálaszVálasz
  7. Kata szerint:

    Ugyan így csináltam meg ahogy ide levan írva most sül a sütőbe és isteni fini illata van nagyon jól néz ki!! nagyon szuper ez a recept!!! :) köszike :)

    VálaszVálasz
  8. Chili szerint:

    Szia, mst olvastam es mar össze is gyurtam a tesztat. most pihen. remelem jo lesz! teljes örlesü liszböl csinalom, de gondolom az nem gond :-)

    VálaszVálasz
  9. Krisz szerint:

    Ez a tojas nelkuli kelt teszta nagyon halas. Konnyu vele banni, gyurni es nyujtani. Es gyakorlatilag barmivel szepen toltheto, fahej, kakao, diokrem, sonka-sajt-ujhagyma. Koszi a receptet!
    Jah es szepen mukodik 1cs/7g szarazelesztovel is, mivel en ritkan jutok frisshez.

    VálaszVálasz
  10. Krisztina szerint:

    A fiam tojás és tejfehérje allergiás,így ez a recept nekem nagyon jól jött,hiszen nincs benne tojás!Szójatejjel készítettem,de ízben semmit nem változtat! Ráadásul egyszerű,gyors olcsó!Igazán hálás köszönet a fiam nevében is :)

    VálaszVálasz
  11. Chili2 szerint:

    Mennyi idő kell a kelésnek?

    VálaszVálasz
  12. Myreille szerint:

    @Chili2: Hőmérséklettől függ, mennyire dolgozik az élesztő. Langyos helyen 30 percig elég keleszteni, ha hidegebb van, akkor akár egy óra is kell neki. Azt kell megvárni, hogy duplájára dagadjon a tészta.

    VálaszVálasz
  13. Mona szerint:

    Én is megsüttötem,és isteni finom lett,ma is ujra megfogom sütni,még másnap is isteni puha,és friss!!

    VálaszVálasz
  14. Bogi szerint:

    nekem jol sikerült :)

    VálaszVálasz
  15. intercity13 zsolt szerint:

    Én is megsütöttem!! Nagyon jó és finom lett! A gyerekek imádták!

    VálaszVálasz
  16. Márta szerint:

    Én már sokszor elkészítettem kakaós,fahéjas, diós változatban is.Sós töltelékkel is kitűnő.
    A tésztával könnyű dolgozni,ráadásul gyorsan elkészül.Egy adag nálunk sosem elég,mindig dupla adagot sütök.Nagyon finom,ajánlom mindenkinek.
    Nagyon köszönöm a receptet!!! :)

    VálaszVálasz
  17. Bea szerint:

    Én ma fogom megütni de érdekelne ebből a mennyiségből mennyi kakaós csiga lesz?

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra