Kacsazsírban sült céklapogácsa

Myreille

A cékla kicsit “földes”, édes ízéhez remekül illik a fokhagymás tejföl. A céklapogácsa egyszerűen megunhatatlan, ráadásul gyorsan el is készül.

 

Tudom, mindig a férjemmel példálózom, de finoman szólva sem az az alkat, aki a reform táplálkozás híve, bár remek rozskenyereket és cukkinis tojást süt. Amikor bejelentettem, hogy céklapogácsa lesz vacsorára, ami tulajdonképpen céklafasírt, beállt a hűtőbe, hogy ennivalót keressen magának… Szigorúan összevontam a szemöldököm, hogy legalább kóstolja meg a “művemet”, de amikor a céklareszelés után úgy néztem ki, mint hentes a disznóvágáson – piros volt a tál, a reszelő és a kezem is -, csak a fejét rázta. Végül bevetettem a gyerek-kártyát: ha az apja finnyáskodik, a gyerek is fog, pedig ő szereti a céklát. Erre nagy kegyesen beadta a derekát és megkóstolta a céklapogácsát. Majd megkérdezte, hogy csak ennyit sütöttem, és miután kettő benyomott belőle, a tányéron maradt utolsót csak azért hagyta meg nekem, mert szeret…

Kacsazsírban sült céklapogácsa (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
2 nagyobb (kb. 25-30 dkg) cékla
1 kis fej vöröshagyma
4 evőkanál búzaliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tojás (ha jó friss a cékla, akkor a cékla nedvessége összetartja a masszát, nem feltétlenül szükséges bele a tojás)
negyed teáskanál só
őrölt bors
1 evőkanál kacsazsír (vega változatban olíva olajra kell cserélni)

A nyers céklát krumplihámozóval megpucolom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Hozzákeverem a sót, a borsot, az apróra kockázott vöröshagymát és a tojást. Amikor a hagyma mindenhova elkeveredett, beleszórom a liszteket és kézzel átgyúrom. Pogácsákat formázok a masszából, ebből az adagból 8 nagyobb, fasírt méretű pogácsa jött ki (de lehet belőle 16 apróbbat is sütni, sőt falatnyi pogácsákat is).

Teflon serpenyőben felolvasztom a kacsazsírt és amikor forró, beleteszem a pogácsákat. Takarék lángon 10-10 percig sütöm mindkét oldalát, de érdemes figyelni, nehogy megégjen. A lényeg, hogy a pogácsák átsüljenek és mindkét oldaluk megpiruljon.

Remekül illik hozzá a fokhagymás tejföl. (1 pohár tejfölhöz 1 gerezd zúzott fokhagymát és csipet sót érdemes számolni.)

A céklapogácsa vagy céklafasírt ízletes és finom, nem lehet megunni, és köze sincs az ecetes céklához.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Kacsazsírban sült céklapogácsa” című cikkhez.

  1. bogár szerint:

    Nagyon jó ez a recept! Épp volt otthon cékla, és kipróbáltam.
    Félve haraptam bele, de nagyon kellemesen csalódtam. A férjem repetázott is…

    VálaszVálasz
  2. Kulinarista szerint:

    Emberek, ez egy zseniális és megunhatatlan cucc!!! Nekem szinte már előrébb van, mint egy sima fasírt, s a legutóbbi sárgarépafőzelékem tetejére is ezt készítettem, no, aztán már úgy kellett elhappolnom a család elől, hogy ugyan hagyjanak már nekem is…:-)
    Fantasztikus kéreg sül rá, ropogós, hagymás, édeskés és nem utolsósorban gyönyörű.
    Tényleg nem klasszikus cékla ízvilág – le is tudtam nyomni a 78 éves, húst hússal evő Édesapám torkán és nem kellett hozzá könyörögnöm. :-))
    Aki elkészíti, tényleg vigyázzon, hamar oda tud kozmálni.

    Köszönjük, Myreille! :-)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra