Fokhagymás cékla és mustáros fasírt

Myreille

A leghálásabb téli zöldség a cékla, de nem főzni kell, hanem sütni, és igen jól passzol mellé a fasírt. Jó ebédhez szól a nóta!

A tisztességhez hozzátartozik, ha tisztességtelenül elárulom, hogy a férjem még megkóstolni se hajlandó a céklát, én azonban imádom, a fiam meg kettőnk között van valahol félúton, mert nincs nagy kedve céklát enni, de ki se köpi, ha úgy alakul.

Gyerekkoromban mi nagyon sok céklát ettünk, de a nagyanyám vízben főzte, majd ecetes lében savanyúságként került az asztalra. A régi idők emlékére, néha még most is megkívánom így, de sokkal jobban szeretem sülve.

Fokhagymás cékla:
3-5 cékla (legyenek egyformák és kemények, feszesek)
1 evőkanál extra szűz olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg feta sajt (elhagyható)

Az egyforma céklákat megmosom, majd tűzálló tálba teszem és nagyjából 2 órára sütőbe teszem. (Kb. 180-200 fokra.) A megsült céklákat meghámozom, ezt forrón a legkönnyebb, majd felszeletelem és 1 evőkanál olíva olajjal elkevert zúzott fokhagymával meglocsolom. Rámorzsolom a fetát és kész. A sült céklához jól illik a fasírozott.

Mustáros fasírt:
70 dkg darált sertéshús
2 tojás
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál pirospaprika
3 szelet rozskenyér
2 evőkanál mustár

A kenyeret vízbe áztatom. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom. A húst összekeverem a hagymával, a fokhagymával, a tojással, a majoránnával, a pirospaprikával, a mustárral, a sóval és a kicsavart kenyérrel. Addig gyúrom, amíg egynemű massza lesz.

Nem túl nagy pogácsákat készítek a masszából és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Sütőben (kb. 180-200 fokon) sütöm, de nem tudom, hogy pontosan meddig, nem szoktam mérni. Arra szoktam figyelni, hogy amikor a fasírtok alja piros, átforgatom, hogy a másik oldala is pirosra süljön. (Nagyjából 20-30 perc után szoktam forgatni, de erre nem esküdnék meg.)

Kapcsolódó cikk:
Őszi vacsora: humusz és sült cékla

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Fokhagymás cékla és mustáros fasírt” című cikkhez.

  1. Dhiriam szerint:

    hát ilyen receptről még sosem hallottam…a savanyú változatot én is imádom, de egy próbát ez is megér..jól hangzik.

    VálaszVálasz
  2. bluemoon szerint:

    Nos a mustáros fasírtot kipróbáltam, illetve nem volt itthon majoránna, rozskenyér, és nem tettem bele piros paprikát se. De tettem bele fél kávéskanál szódabikarbónát, meg két evőkanál hideg buborékos ásványvizet. És jelentem, hogy jó lett! Olyan kellemes, zamatos, ízes- nem az a zsírban sült nehéz hús. Legközelebb majd igyekszem én is olyan szép lapos húspogácsát csinálni, mint amilyen a képen van.
    Ízlett mindenkinek, bevettem a családi recept-tárba. .)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra