Francia finomság egyszerűen: körtés galette

Myreille

Nagyon gyümölcsös, nagyon egyszerű elkészíteni és sokkal finomabb, mint a macaron. Körtés galette, amivel Párizs néhány órára a konyhádba költözik.

Francia finomság egyszerűen: körtés galette

Francia finomság egyszerűen: körtés galette

Hozzávalók

Tészta (30×40 centis tepsihez):
30 dkg liszt
12 dkg vaj
3 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
0,5 dl víz

A lisztet, a vajat, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba teszem és összemorzsolom, majd annyi hideg vizet teszek hozzá (nagyjából 0,5 dl) teszek hozzá, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tészta legyen.

Nagyjából fél órát pihentetem, majd kinyújtom tepsi méretűre, de úgy, hogy a tészta minden oldalon 3-5 centit túllógjon. Sütőpapíron nyújtom, így könnyű áthúzni a tepsibe.

Töltelék:
6-8 körte
3 evőkanál cukor
1/4 teáskanál fahéj
4 evőkanál mazsola
2 evőkanál búzadara

A tésztát megszórom búzadarával. Érett (de nem puha) körtéim voltak és kellett valami, ami felveszi a körtelevet.

A körtéket először 4 cikkre vágom. Kivágom a magházukat, majd minden cikket 3-4 szeletre vágok és a tésztára pakolom.

A cukrot és a fahéjat összekeverem és a fahéjas cukorral megszórom a körtéket, majd rászórom a mazsolát is.

A tészta széleit visszahajtom és  180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm, amíg a szélei szépen megpirulnak.

Ui: Bármilyen gyümölccsel (almával, szederrel, barackkal is) készíthető, de én már csináltam mákos verziót is.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra