Francia kaland: provence-i sárgabaracktorta

Myreille

A szezonvégi, édes, nagyon érett sárgabarackkal (vagy kajszival) a legfinomabb. Tulajdonképpen variáció édes quichere.

Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg vaj
25 dkg liszt
1 evőkanál nádcukor
5 dkg darált mandula
3 cl hideg víz
1 tojás sárgája

A töltelékhez:
6-7 szem sárgabarack
1 tojás
1 tojás fehérje
2 dl tejszín
1 kiskanál házi vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
2 evőkanál nádcukor
5 deka darált mandula

A mennyiségeket 28 centis tortaformára méreteztem.

A tészta hozzávalóit sima tésztává kell gyúrni, majd a tortaformába nyomkodni úgy, hogy legyen 3 centis pereme is.

200 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig kell sütni, amíg a tészta kifehéredik. Ha a tészta felpúposodik, akkor villával meg kell szúrni és a villa hátával lelapogatni. (Elegánsabb megoldás, ha sütőpapír kerül a tésztára és arra bab vagy sütőgyöngy, de én minden quichet ezzel a partizán módszerrel készítek, mert lusta vagyok a sok pepecseléshez.)

A tésztából kimaradt tojásfehérjét és a tojásokat a vaníliás cukorral, nádcukorral és a tejszínnel simára kell keverni. (Érdemes megkóstolni, mert rendszerint nem túl édesre sütöm a süteményeket…)

A megmosott, elfelezett és kimagozott sárgabarackokat az elősütött tésztára kell pakolni, amilyen sűrűn csak lehet, vágási felükkel felfelé. Ezután rá kell önteni a tojásos-tejszínes keveréket, meg kell szórni a darált mandulával és 200 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt készre sütni. Akkor van készen, amikor a közepe sem lötyög már, hanem megszilárdult.

Meg kell várni, amíg teljesen kihűl, és akkor lehet enni. A nagy melegben a ropogós tészta, a vaníliás krém és a friss sárgabarack igen kellemes.

Provence-i sárgabaracktorta

Ui: 10 dkg mandulát vettem, amit 1 evőkanál nádcukorral ledaráltam és ezt osztottam ketté a tésztába és a torta tetejére.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Francia kaland: provence-i sárgabaracktorta” című cikkhez.

  1. Kingu szerint:

    No, ezt megsütöttem, nagyon-nagyon finom lett :) Köszi szépen.
    Most viszont alma és szilva van itthon. Azok közül melyikkel lehetne szerinted megsütni? Vagy min kellene változtatni?
    Köszi

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Szerintem almával és szilvával is finom lehet. Szilvát ugyanígy vágott felével felfelé raknám, ha nagyon érett, akkor ritkán, ha kemény, akkor sűrűbben is lehet. Az almát viszont mindenképpen sűrűbben raknám, és szép lenne, ha a cikkek (nyolcadok) körkörösen kerülnének a tésztára.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra