term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:90
post ID:56360
category_90

Fűszeres-pikáns cékla chutney (Nem tudok ráunni!)

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Fűszeres-pikáns cékla chutney (Nem tudok ráunni!)

Myreille - Publikálva:

A célka chutney-t szeretem sült húshoz, rántottához, sajtokhoz és csak úgy önmagában is. Nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle.

Cékla chutney,: A fűszeres-almás cékla chutney savanyúság helyett is tökéletes/Fotó: Myreille

Cékla chutney: A fűszeres-almás cékla chutney savanyúság helyett is tökéletes/Fotó: Myreille

Még a télen kaptam egy (kis) üveg cékla chutney-t. Azonnal rákattantam, pillanatok alatt elfogyott. Most pedig kedvező volt a csillagállás* és megcsináltam magamnak is. A harmada még melegen elfogyott a reggelihez…

Természetesen elkértem a chutney receptjét, de végül nem azt főztem meg, hanem ahogy továbbgondoltam.

Cékla chutney recept

Hozzávalók: 4 db cékla 3 db alma 1 vöröshagyma 2 marék mazsola 1 marék aszalt vörösáfonya 2+1 teáskanál garam masala 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió némi chilipehely 10 dkg cukor 1 dl balzsamecet

Cékla chutney: Fűszeres, picit csípős, gyümölcsös, nagyon finom/Fotó: Myreille

Cékla chutney: Fűszeres, picit csípős, gyümölcsös, nagyon finom/Fotó: Myreille

A *kedvező csillagállás nálam annyit jelen, hogy amikor sütőzacskóban csirkecombot sütöttem, a több hete megvásárolt cékláknak is találtam egy helyet a tepsin és sütőzacskóba kötve megsütöttem. Természetesen, nem szükséges ez a hosszú ráhangolódás, de én nem bírom 4 cékláért órákig fűteni a sütőt… A céklákat langyosan megpucoltam, majd betettem a hűtőbe. Halogatni se kell ennyit, csak fáradt voltam, gondoltam, majd reggel nagyobb elánnal vetem bele magam a főzésbe. De a lényeg, hogy eljutottam a megsült és megpucolt céklákig.

Egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágtam, majd lábasba tettem 3 db apróra vágott almával. Az almák héját nem vágtam le, viszont a magházukat kiszedtem. Felöntöttem 2 dl vízzel, csipet sóval megszórtam és nagy “lángon” elkezdtem főzni. 

Amíg az alma puhult apró kockákra vágtam a megsült, megpucolt céklákat.

A hagymás almához hozzáadtam a felkockázott céklát, a mazsolát, a vörösáfonyát, a cukrot, a balzsamecetet, a fűszereket. Chilipehelyből csak keveset tettem, hogy ne erős, csak pikáns íze legyen, garam masala-ból pedig 2 teáskanálnyit tettem bele.

Addig főztem, amíg a leve jól besűrűsödött és kevergetéskor kilátszott a lábas alja. Ekkor belekevertem egy teáskanálnyi garam masala-t, mert úgy érzetem, az a fűszeresség még kell neki.

A kész cékla chutney nagyját forrón üvegbe töltöttem. Ami az üvegből kimaradt, elfogyott reggelire, meg úgy a délelőtt folyamán, kóstolgatás közben, hogy “Úristen, milyen finom! Aaaaaa, pont úgy fűszeres, ahogy szeretem! Hm, hidegen is de jó!”

Összegzés
recipe image
Recept
Fűszeres-pikáns cékla chutney (Nem lehet ráunni!)
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra