Gyros gyorsan, otthon

Myreille

gyros01

Nem olyan, mint a szabad tűzön, nyárson sült hús, de kategóriájában fejedelmi.

Jégsaláta, paradicsom, újhagyma, vinaigrette és gyros hús. Könnyű és ízletes. Gyorsan elkészül, igaz kétszer kell vele dolgozni. Először, amikor a csirkemellet, vékony csíkokra vágom és befűszerezem, majd mikor kisütöm és megcsinálom a salátát, de a két művelet összesen nem igényel fél óránál több időt.

A fűszerezés száraz részét nagyobb mennyiségben készítem:

1 tk egész fekete (vagy színes) bors
1 tk koriander mag
2 tk morzsolt oregano
2 tk őrölt rozmaring
1 tk gyömbér(por)
2 tk őrölt fahéj (de gyakran Mélange Quatre Epices-szel (fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg keverékével) helyettesítem, keverem)
(2 tk fokhagymapor)
A borsot és a koriandermagot a lehető legalaposabban összetöröm. Mivel mozsárral nem rendelkezik a háztartásom, ezért vágódeszkán egy fél kilós kővel dolgozom. (A követ Korfuról, az első tengerparti nyaralásomról hoztam, és az egyik legsokoldalúbb konyhai eszközöm. Szögelésre és klopfolásra ugyancsak használható, de lakásdísz is.)
Az összezúzott bors és koriandermagot összekeverem a többi fűszerrel, majd kis üvegben tárolom, mert egy csirkemellhez a keverék negyedét használom.
1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát aprítógépben pépesre aprítok – fűszerkeverékben vöröshagyma és fokhagyma porral kiváltható – és hozzá keverek bő 2 tk fűszerkeveréket és egy evőkanál olajat. A pácba beleforgatom a felcsíkozott csirkemellet, majd legalább 3 órára hűtőbe teszem. Sózni közvetlenül sütés előtt szoktam. Forró teflon serpenyőben további zsiradék nélkül sütöm, de egyszerre csak kevés húst teszek a serpenyőbe. Így a hús rostjai gyorsan bezáródnak, a külső kéreg kellemesen megsül, viszont nem szárad ki.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra