Házi croissant

Myreille

Sokkal egyszerűbb, mint hinnéd.

Hosszú ideig feloldhatatlan ellentétnek tűnt, hogy a reggeli kávé mellé frissen sütött croissant-t prezentáljak, miközben nem akarok korán kelni. Végül összeállt fejemben a járható út – amitől minden tisztességes cukrászmester a falnak menne -, de az eredményt tökéletes.


Hozzávalók
8-10 darabhoz
30 dkg vaj (tényleg vaj, nem margarin)
3 evőkanál liszt
fél evőkanál citromlé
1 csomag szárított élesztő (vagy egy friss fele)
30 dkg liszt + 1 evőkanál
2 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
nagy csipet só
A menet este kezdődik, majd reggel folytatódik.
Este először összegyúrom a felkockázott vajat, 3 ek lisztet és a citromlevet. A masszát egy nejlonzacskóba teszem és 2 cm vastag, lappá nyomkodom. Beteszem a hűtőbe.
2 dl tejet megmelegítek – csak langyosra -, beleteszek 1 ek lisztet és 1 ek cukrot, összekeverem az élesztővel és pár percig hagyom dolgozni az élesztőgombákat. Abba a tálba, amiben a vajas masszát gyúrtam és kicsit vajas maradt – nagyanyám büszke lenne rám, hogy nem elmosogatom a tálra ragadt vajat, hanem felhasználom -, kimérek 30 dkg lisztet, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt és addig gyúrom, amíg “tiszta nem lesz a kezem”, azaz nem marad ragacsos tészta a kezemen. A végeredmény egy kemény tészta, amit kelesztés nélkül bő kétszeresére nyújtok, mint amekkora a vajas “téglám”.
A vajas téglát a tészta közepére teszem és becsomagolom, mintha a kinyújtott tészta lenne a könyv borítója a vajas massza pedig a lapok. Optimális esetben a borító 4-5 cm-rel nagyobb, mint a “borító”. A hajtott éltől kezdve duplájára nyújtom a tésztát.  A két szélét középre hajtom, azaz háromba hajtom a tésztát, elforgatom 90 fokkal a tésztát és megsodrom. A két szélét megint középre hajtom. A tésztagombócot visszateszem a zacskóba és beteszem a hűtőbe.
Másnap reggel kinyújtom a tésztát 2 cm vastagra. Ismét háromba hajtom, végül fél centi vastagra nyújtom és próbálom megközelíteni a téglalap formát. (Mivel a hajtott élek egyenesek, ezért a hajtogatás segít a formázásnál.) A tésztát hosszú, egyenlő szárú háromszögekre vágom, majd a háromszög alapjától indulva feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom.
A sütőt csak most gyújtom be, és amíg felmelegszik, a croissant pihen. 190-200 foko sütőben 15-20 perc alatt elkészül.
Jelentem megéri a munka, mert sokkal finomabb, mint a félkész élesztős leveles tésztából sütött croissantnak.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra