Apple pie, avagy a legjobb amerikai almás pite

Myreille

Leszedtük az almafa termését és most alma, alma, alma van mindenhol. Mi mást süthettem, mit almás pitét, de a kedvenc almás sütink amerikai változatát.

Bevált recepten nem változtatunk, és igen, ami tökéletesen működött cseresznyével, őszibarackkal, az friss őszi almával is remek.

applepie02

Őszi almák – Apple pie, avagy amerikai almás pite (Fotó: Myreille)

applepie04

Apple pie, avagy amerikai almás pite (Fotó: Myreille)

Hozzávalók az édes alaptésztához:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
2 és fél evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot, ha ilyen nincs, akkor 2 evőkanál cukor és egy csomag vaníliás cukor vagy 2,5 evőkanál cukor és egy fél vaníliarúd kikapart magjai)
kb. 5-6 ek hideg víz
csipet só

A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. 2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát és külön-külön folpackba csomagolom és legalább 30 percre a hűtőbe teszem.

Almatöltelék:
7 db nagy alma
4 evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot…)
2 evőkanál búzadara
2 evőkanál búzacsíra (elhagyható)
1/2 teáskanál fahéj

Az almákat meghámozom, kiveszem a magházukat, apró kockákra vágom és megszórom a 2 evőkanál cukorral és állni hagyom legalább 30 percig. Engem nem zavar, ha kicsit megbarnul, de aki ezt el akarja kerülni, locsolja meg egy fél citrom levével.

A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom és egy 26 centis tortaformába teszem úgy, hogy a tortaforma tetején túl még egy centivel érjen a tészta széle. (Igen, jó nagy adag lesz, de gyorsan fogy…)

A tészta alját megszórom a búzadarával és a búzacsírával, majd ráteszem a lecsöpögtetett almát, kicsit meg is nyomkodom, hogy jó szorosan legyen az alma. Megszórom a tetejét még egy evőkanál cukorral és a fahéjjal.

A kisebbik tésztagombócot nagyjából kör alakúra nyújtom, kb. 2 centivel legyen nagyobb, mint a tortaforma és a pitét lefedem a tésztával és két tésztaszélet összenyomkodom. Csinálok fodrokat is.

A pite tetejét megkenem fél evőkanál almalével – azt a levet használom, amit kiadott a cukorral az alma – és megszórom 1 evőkanál cukorral. Ez elhagyható, de finom, érdemes rászánni azt a két pillanatot.

A pite tetején lékeket vágok a gőznek és 180 fokos sütőben 1 óráig sütöm, amíg a teteje megpirult. Langyosan, hidegen, fagyival vagy fagyi nélkül is remek desszert vagy uzsonna.

applepie03

Apple pie, avagy amerikai almás pite (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Apple pie, avagy a legjobb amerikai almás pite” című cikkhez.

  1. V szerint:

    Forron, vaniliafagyival…mmm

    VálaszVálasz
  2. Marianna szerint:

    Az almáspite tésztájába nem kell tojás?

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    Nem, nem kell és mégis tökéletes lesz.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra