term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:42858
category_3 #e62e2e

Hűs nyári édesség: sütés nélküli epres túrótorta

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hűs nyári édesség: sütés nélküli epres túrótorta

Vidra - Publikálva:

Ha a torta a tésztarétegtől torta, akkor ez nem igazi torta, de mindenképp nyári, friss ízű, hűsítő desszert, amit sütni sem kell – így a nagy melegben pont ideális.

Szülinapi nemistorta: hűs édesség eperből és túróból (Fotó: Vidra)

Szülinapi nemistorta: hűs édesség eperből és túróból (Fotó: Vidra)

Mivel volt szerencsém eperszezon közepén születni, most már évtizedekben mérhető hagyomány, hogy szülinapomon mindig ilyen a tortám. Az úgynevezett tortákat én minél kevesebb – vagy lehetőleg semennyi – tésztával szeretem, ez a recept viszont egyszerűen átvariálható. Lehet alá piskótatésztát vagy babapiskótát is tenni alapnak, de akár külön poharakban, tálakban is elkészíthető, ha nem ragaszkodunk a tortaformához. Megcsinálni egyszerű, a legnehezebb rész azt kivárni, míg ehetőre hűl. Mivel több tíz éve használjuk, fogalmam sincs, honnan származik az eredeti recept, de az biztos, hogy alaposan kipróbált darab.
Hűs nyári édesség: sütés nélküli epres túrótorta (Fotó: Vidra)

Hűs nyári édesség: sütés nélküli epres túrótorta (Fotó: Vidra)

Hozzávalók egy normál méretű tortaformához: 50 dkg túró 3 tojás 15 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 vaníliás cukor 2 dl tej 1 csomag zselatin Citromhéj (elhagyható) A tetejére: 1 csomag piros gyümölcskocsonya Kb. fél kg eper (annyi, amennyi félbevágott szem teljesen beborítja a felületet) A cukrot, a vaníliás cukrot és a puha vajat habosra keverjük a 3 tojás sárgájával. A túrót a citromhéjjal összetörjük és hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket, majd az egészet összeforgatjuk a vajas krémmel. A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hűlésig keverjük a zselatinnal. A langyos zselatinos tejet hozzáadjuk a túrós masszához, és (a biztonság kedvéért fóliával bélelt) tortaformába öntjük. Dermedés után a félbevágott eperszemekkel telipakoljuk, majd a gyümölcskocsonyát előírás szerint elkészítjük és rácsorgatjuk – és már csak hűteni kell. Természetesen bármilyen más gyümölccsel is kiválóan működik.
Egyszerű, finom, variálható (Fotó: Vidra)

Egyszerű, finom, variálható (Fotó: Vidra)

Hűs nyári édesség (Fotó: Vidra)

Hűs nyári édesség (Fotó: Vidra)

Ne hagyd ki a moksha.hu hírlevelet sem!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra