Így kell főzni a tökéletes daragaluskát!

Myreille

A legtöbb családban van egy bevált daragaluska recept. Én az anyukámtól így tanultam és erre esküszöm.

Hozzávalók:
2 db tojás (normál tojás)
10 dkg zsír
20 dkg búzadara
jó csipet só
lehet bele tenni apróra vágott petrezselymet is

Fel kell tenni másfél liter vizet forrni. A tojást először a zsírral kicsit el kell vegyíteni, majd hozzá kell tenni a búzadarát és a sót. Az összes búzadarát egyszerre kell beletenni, nem részletekben, és az egész masszát addig kell keverni, amíg a víz fel nem forr. Ez nagyjából 8-10 perc. A massza keverését nem szabad abbahagyni.

Amikor forr a víz, tenni kell bele sót és bele kell szaggatni a masszát. Fél evőkanálnyi, mandula formájú galuskákat kell szaggatni, amelyeket az edény oldalán lehet megformázni.

A hozzávalókban megadott mennyiségből nagyjából 20 db galuska lesz, persze a galuskák száma attól is függ, mekkora galuskákat szaggatunk. Anyu és én is, 4 főre a megadott mennyiségek feléből szoktuk készíteni a daragaluskát.

Miután beleszaggattuk a forrásban lévő vízben, a galuskák pár perc múlva feljönnek a főzővíz tetejére. Ha nem jönnének fel, akkor óvatosan meg kell mozgatni az edényt, végső esetben pedig fakanállal, nagyon finoman meg kell mozgatni a galuskákat.

5 percig kell főzni a lobogó vízben, majd fél liter hideg vizet kell rá önteni, és meg kell várni, hogy ismét felforrjon a víz. Utána még legalább 10 percig főzni kell. Ilyenkor már látszik a galuskákon, hogy felszívták a vizet, négyszeresére dagadtak eredeti méretüknek.

Tálalásig a főzővízben maradhatnak, mert így nem száradnak ki. Az sem baj, ha a főzővízben hűltek ki ebéd után, mert forró levessel vacsorára is remekek.

Érdekesség: A Rákóczi-rostélyos mellé köretként is szokták adni a daragaluskát.

Daragaluska húslevessel (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Így kell főzni a tökéletes daragaluskát!” című cikkhez.

  1. ORsi szerint:

    viocces, hogy pont a napokban készítettem életemben elöször és egyáltalán nem sikerült. tesztelni fogom a receptedet ;)

    VálaszVálasz
  2. Batisz Ildikó szerint:

    Én zsír helyett olajat teszek bele, ha felforrt lezárom és 20 percig fedő alatt állni hagyom, mindig puha és nagyra nő.

    VálaszVálasz
  3. Linda szerint:

    Sokáig kerestem a jó receptet. De ez lett az igazi, már vagy 10x megcsináltam és mindig jó lett. Köszönet érte!

    VálaszVálasz
  4. ilona szerint:

    Kedves Myreille! Hálás köszönet ezért a receptért!!!!!Nagy boldogság, hogy rátaláltam. Régebben vagy sikerül, vagy nem sikerül alapon készült nálam a gombóc. A Te recepteddel viszont mindig tökéletes. Pedig már nagyon sokszor megcsináltam. Kár, hogy a májgombóchoz nem raktál fel egy hasonlóan tuti receptet!

    VálaszVálasz
  5. tóth attila szerint:

    a daragaluska köretként a hortobágyi rostélyos mellé való

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra