Illatos hússal töltött cukkini és padlizsán

Myreille

Illatos fűszerkeverékeket használtam a paradicsomos marhahús ízesítésére. Számomra ezek a töltött csónakok az idei nyár abszolút slágerei.
Mielőtt bárki elrettenne a hosszú főzési időtől, elárulom, hogy 1 vágódeszka, 1 kés, 1 serpenyő, 1 sajtreszelő és 1 tepsi a főzéshez szükséges cuccok listája és ennyit kell a végén elmosogatni, miközben jól lehet lakatni 4-6 embert. Főzés közben figyelni kell az ételre, de nem kell folyamatosan ott állni mellette, simán be lehet rakni a mosást, majd ki lehet teregeti stb.
Bevallom, hogy ami engem el szokott riasztani egy-egy ételtől az a speciális fűszerkeverék. Gyros fűszerkeveréket viszont szoktam csinálni, mert szeretem és jól használható, és még van a Párizsból kapott Mélange Quatre Epicesből, de ha elfogy, akkor ez lesz a másik fűszerkeverék, amit csinálni fogok.
Hozzávalók:
3 közepes cukkini vagy padlizsán (vagy vegyesen)
50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál gyros fűszerkeverék
1 teáskanál Mélange Quatre Epices (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió keveréke)
50 dkg hámozott paradicsom (de ha nincs idő a hámozásra, jó apróra kell vágni a paradicsomot)
3 evőkanál rizs
10-15 dkg trappista sajt
olíva olaj

bors
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy kevés olíva olajon megfuttatom. Amikor üveges, mehet bele a marhahús, amit fehéredésig kevergetem. Ezután lehet fűszerezni – só, bors, gyros fűszerkeverék, Mélange Quatre Epices – és fedő alatt puhára párolni. (Ha elfövi a levét, pótolni kell.)
Amikor a marhahús megpuhult, beleteszem az apróra vágott paradicsomot és addig főzöm fedő alatt, amíg szétfő. Ekkor érdemes megkóstolni, hátha még kell egy kicsit ízesíteni…
Ha minden igaz, ekkora bőven van szaftja a húsos cuccnak, amit majd a rizs felszívhat. A megmosott rizst egyszerűen belekeverem a húsos mártásba és nagyjából 20 percig alacsony tűzön, gyakran nézegetve – nehogy elforrjon a leve és leégjen; ha kevés a elve, pótolni kell – néha megkeverem.
A cukkini és a padlizsán végeit levágom, majd hosszába elfelezem és karalábévájóval kiszedem a magos részt. A cukkininél ez egyértelmű, padlizsánnál éppen csak annyit szedek ki, hogy legyen egy csinos csónak, amibe majd a húsos tölteléket bele tudom tenni.
A megtöltött cukkiniket és padlizsánokat tepsire pakolom, megszórom reszelt sajttal és forró sütőben addig sütöm, amíg a sajt jól rápirul. (Nagyjából fél óra.) Ezalatt a zöldségek is átsülnek.
Ebédre és vacsorára is remek fogás, általában 1 “csónakot” kell számolni fejenként.

Illatos hússal töltött cukkini és padlizsán (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra