Nem dőlünk be se a szokásoknak, se a reklámoknak. Elolvastuk az apróbetűs részt és megpróbáltuk megfejteni az ételízesítő titkát. 7 ételízesítő csomagolásán a gyártó által feltüntetett összetevőket böngésztük át. A kakukktojás a sómentes szárított zöldségekből és fűszerekből álló keverék, amit akár a konyhánkba be is engednénk. A többi ételízesítő a zöldségeken felül rengeteg sót tartalmaz – helyesebb lenne a csomagolásra azt ráírni, hogy só némi szárított zöldséggel -, a keverékeknek több mint a fele só, ráadásul a csomagoláson gyakran további sózásra szólítják fel a háziasszonyokat. Ízfokozókra és színezékre számítottunk – nincsenek illúzióink az élelmiszeripar termékei iránt -, de a cukor és a fekete bors aroma szíven ütött minket. Anyukám folyton azzal macerál, hogy ne tegyek túl sok répát a húslevesbe, mert édes lesz – de mit tegyek, szeretjük a főtt répát -, így ennek fényében a plusz cukor címzetes ökörségnek tűnik, akárcsak a fekete bors aroma. Néhány szem bors a levesbe, filléres tétel, és kész, nem kell ide aroma. Ráadásul, amióta a vásárlók tudatosabbak, a gyártók nem spórolnak a karakterrel E-s megjelölés helyett inkább kiírják, mit tettek a zacskóba. A riboflavin azért kell, mert a téeszcsés csirkék köszönő viszonyban sincsenek a nagyi nevelte csirkékkel, amelyektől tényleg gyönyörű sárga színe lett a levesnek, így némi színezékkel teremtődik meg tökéletes húsleves illúziója. A nátrium glutamát és a dinátrium inozinát pedig ízfokozóként a jobb ízért kerül a tasakba. A kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk vagy megpróbáljuk valódi alapanyagokból megfőzni a levest? Szavak és mögöttük a tartalom Riboflavin vagy más néven E101. A Tudatos vásárló adatai alapján annyit érdemes róla tudni, hogy “természetes forrásból, például tejsavóból vagy élesztőből lehet kivonni. Az iparban azonban főként többlépcsős kémiai-szintetikus úton D-ribózból, alloxánból és 3,4-dimetilanilinből állítják elő. Az utóbbi időben növekedett a genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége. A riboflavin minden olyan élelmiszerben, amelyhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható. […] Számos élelmiszert, köztük csecsemőételeket, édességeket és italokat azért dúsítanak riboflavinnal, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak ebben az esetben lehet B2-vitaminként feltüntetni. Ha színezékként használják, akkor riboflavinként kell jelölni. A riboflavin használható gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is. […] A riboflavin veszélytelennek számít. Vízoldható, a vese kiválasztja.” A nátrium glutamát (E621) és a dinátrium inozinát (E631) sem szerepel a fekete listás adalékanyagok között, a Tudatos vásárló adatai szerint veszélytelennek számítanak. Íme a lista az ételízesítők összetevőiről: Vegeta ételízesítő Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin). Bár a keverék jelentős része só, a csomagoláson szerepel, hogy “Tetszés szerint sózzuk.” Tehát miután némi szárított zöldséggel és fűszerrel együtt rengeteg sót szórtál az ételbe, még meg is sózhatod…
![delikatvegeta](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/delikatvegeta-1.jpg)
Vegeta
![delikat1](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/delikat1-1.jpg)
Delikat
![delikatmikado](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/delikatmikado-1.jpg)
Mikado Ételízesítő
![pvegeta](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/pvegeta-1.jpg)
Podravka Vegeta
Kotányi Ételízesítő
Összetevők: jódozott konyhasó, cukor, ízfokozó nátrium-glutamát és inozin-monofosztát, sárgarépa, ***, petrezselyem, vöröshagyma, zeller, zellerlevél, bors, paradicsom, brokkoli, póréhagyma, cukkini, karfiol, ***, paprika, színezőanyag riboflavin és bétakarotin.
A csomagolás szerint: ételízesítő zöldségekkel (16,7%)
![kotanyi](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/kotanyi-1.jpg)
Kotányi Ételízesítő
Tesco Univerzális ételízesítő
Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék (paszternák, sárgarépa, petrezselyem, hagyma), cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).
![tescouniverzalis](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/tescouniverzalis-1.jpg)
Tesco Univerzális ételízesítő
Az ételízesítők kínálatában a legvonzóbb a Vegabond sómentes ételízesítő fűszerkeverék, bár azért annak örülnék, ha az összetevők között szereplő fűszereket kicsit részleteznék.
Összetevők: paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek.
![natur](https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2011/09/natur-1.jpg)
Vegabond sómentes ételízesítő fűszerkeverék