élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:35570
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Mákom van! Egyszerű, gyors, olcsó: mákos galette

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mákom van! Egyszerű, gyors, olcsó: mákos galette

Myreille - Publikálva:

Kevés nemzet van annyira jóban a mákkal, mint mi, ám ha nem így lenne, akkor a mákos galette már világhírű édesség lenne…

makosgalette01

Mákos galette (Fotó: Myreille)

A magyar mákos pite vagy bejgli és a francia galette találkozásából megszületett a mákos galette. Sok mák, vékony tészta, remek párosítás. Tudom, hogy a legtöbb embernek a mákos bejgli igazi karácsonyi édesség és nyár közepén eszébe se jutna ilyet sütni, de én nagyon rákívántam a mákra. Nem a mákost tésztára vagy a máktortára esetleg félmegoldásként egy mákos gubára, hanem a mákos bejgli töltetlékére kevés citrommal, sok mazsolával. Néhány pillanatig eljátszottam a gondolattal, hogy akkor én most tényleg mákos bejglit fogok sütni, de végül inkább a munka minimalizálására törekedtem és megszületett a mákos galette. A töltetlékkel kell kezdeni. A töltelék Hozzávalók: 25 dkg darált mák 15 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 bio citrom reszelt héja 2 marék mazsola 2-3 evőkanál tej A hozzávalókat egy lábasban össze kell keverni, és fel kell főzni. Ha megszalad a tej, akkor addig kell főzni, amíg sűrű nem lesz. Amíg a tészta elkészül, a töltelék is kihűl. A tészta Hozzávalók: 20 dkg liszt 2 evőkanál cukor 10 dkg vaj 1-2 evőkanál hideg víz pici csipet só A hozzávalókat a víz kivételével egy nagy tálba kell tenni és össze kell gyúrni. Annyi víz kell hozzá – nagyon kevés – amennyitől összeáll a tészta. Fél óra pihentetés után a tésztát ki lehet nyújtani.  Egy kb. 40 cenit átmérőjű kört kell sodorni, nekem pont ekkora a tepsim és így jó vékony lesz a tészta is. A széleit vissza kell hajtani hogy egy kis “tó” keletkezzen, amibe bele lehet tenni a máktölteléket. 180 fokos sütőben 5 perc alatt “vakra” sütöm. A tészta kifehéredik és akkor már jó is. Ha felpúposodik a tészta, akkor villával megböködöm, majd a villa lapjával megnyomkodom, de kérlek, ezt egyetlen francia cukrásznak se meséljétek el. Beletöltöm a mákot a tésztába és visszateszem a sütőbe. 15 perc alatt összesül. Amit kihűlt, lehet enni. Tipp: Tovább lehet fokozni az élvezeteket, ha magozott, lecukrozott, majd leszűrt meggyet is kerül bele. Legközelebb úgy sütöm, úgyis érik a meggy.
Mákos galette (Fotó: Myreille)

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Mákos galette (Fotó: Myreille)

Kedvenc receptjeidet későbbre is elmentheted a “Mentés kedvenc cikknek” gombbal. Iratkozz fel a hírlevélre is!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra