Az omlett, az olasz frittata és a “csőben sült” tészták keveréke a medvehagymás tészta. Finom, egyszerű, olcsó és nagyon laktató.
Szerdán és szombaton a tabi piacon árul Vrancsik Tibor mindenféle Erdőkert finomságot. A zölddió lekvárja eddig is a szívem csücske volt, most viszont friss medvehagymát szereztem be nála. Miután a medvehagymás túróval és a medvehagymás mézes-vajas kenyérrel jól laktunk, sütöttem egy medvehagymás sósságot is. Tojásos, tavaszi, egyszerű, finom.
Medvehagymás tészta (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
egy csokor (100 g) medvehagyma
250 g finommetélt (vagy cérnametélt)
5 tojás
2 dl (hab)tejszín
2 nagy csipet só
diónyi vaj
A finommetéltet kifőzöm, majd hideg vízben átmosom, lehűtöm.
A tojást simára keverem a tejszínnel, csipet sóval.
Megmosom és kb. 2 centis darabokra vágom a medvehagymát.
A medvehagymát a tojásos-tejszínhez keverem, belekeverem a tésztát, alaposan összekeverem.
Vastagon kivajazok egy tűzálló tálat és beleöntöm a tésztás-tojásos-medvehagymás keveréket.
180 fokos sütőben kb. 45 percig sütöm, amíg szép piros lesz és a közepe is átsül.
Medvehagymás tészta (Fotó: Myreille)
Főzés, sütés során a medvehagyma enyhén fokhagymás íze korán sem olyan intenzív, mint frissen, de még éppen kellemesen pikáns. Én azért hagytam nagyobb darabokban, hogy rusztikusabb legyen, de persze, lehet vékonyabbra is csíkozni.
A medvehagymás tészta langyosan és hidegen a legfinomabb!