A kalandor: vaníliás-kakaós céklakocka

Myreille

Drágám, a kedvenc kakaós süteményedbe tettem egy kis céklát is! Nem, nem az elégedetlen feleség bosszúja…

Sokkal inkább őszi vagy téli, nem pedig nyári recept, főleg a hóban hempergetett látványa miatt no meg a céklaszezon okán, de anyu kertjében gyönyörűek voltak a céklák, muszáj volt párat kihúzni és végre kipróbálni a kakaós-vaníliás-céklás süteményt, amellyel a Red Velvet Cupcake óta kacérkodom.

A recept nem egyedül az enyém, a fiam is tevékenyen segített, mellékelem az ő kommentjeit is.

Hozzávalók:
25 dkg friss cékla
3 tojás
10 dkg nádcukor
2 csomag vaníliás cukor vagy ennyinek megfelelő házi vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapar magjai
8 cl repce olaj
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál kristálycukor vagy porcukor

3 céklát megpucoltam, majd apróra reszeltem. Beletettem a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat – a tojásnál, a “még! még!” utasításokat adta Zsombor, az olajnál pedig a “ne többet”-et -, majd a lisztet, a sütőport és a kakaóport. A kakaóport először át akartam szitálni, de a kuktám úgy döntött, azzal nem kell foglalkozni, beleöntötte a szitából az egészet.

Alaposan elkevertem a masszát, majd vékonyan kiolajozott sütőformában 200 fokon nagyjából 40 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy a közepe is átsült e.

Amikor kihűlt, felkockáztam és kristálycukorba forgattam, mivel nem volt elég édes.

A cékla jellegzetes, “földes” íze érezhető a süteményen. Első kóstolásra furcsa így “viszontlátni” a céklát, de valahogy mégis eteti magát.

"Havas"-kakaós-vaníliás céklakocka (Fotó: Myreille)

 

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra