Ropogós-olvadós csokoládés keksz

Myreille

Ötször annyi csokoládé, mint liszt van benne. Nem túl szapora, viszont elképesztően finom. Csoki imádók nagyon csokis keksze.

Ropogós-olvadós csokoládés keksz (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
200 g étcsokoládé (legalább 60 %-os)
40 g vaj
150 g (kristály)cukor
2 tojás
40 g liszt
fél csomag sütőpor
csipet vanília (őrölt vaníliát használok, de kiváltható vaníliás cukorral és fél vanília kikapart magjaival is)

Szokásommal ellentétben ez egy edényigényes sütemény. 2 edény is kell hozzá a sütőlapon kívül. Az egyik edényben a csokoládét kell megolvasztani a vajjal. (A nagykönyvi módszer, hogy vízgőz felett, szépen, óvatosan, a másik pedig hogy mikróban, odafigyeléssel, zaklatott háziasszony módjára. Én utóbbit szoktam alkalmazni, alulra teszem a csokit, felülre a vajkockákat és 1,5 perc a mikróban, majd alapos keverés. Mindenkit arra biztatok, hogy a nagykönyvi módszert alkalmazza, a mikrósat csak saját felelősségre.)

A másik tálban a két tojást a cukorral és a vaníliával nagyon habosra keverem. Legalább 4-5 percig érdemes gépi habverővel keverni, majd beleteszem a majdnem kihűlt (mondjuk langyos) olvasztott csokoládét. Tovább keverem. Amikor a massza egynemű, beleteszem a lisztet és a sütőport.

10 percig pihentetem a tésztát, addig begyújtom a sütőt 180 fokra.

Sütőpapírt teszek a sütőlapra és egymástól jó messzire kiskanálnyi halmokat teszek a masszából. Normál sütőlapra maximum 16 halmot teszek. Ebből az adagból 24-26 keksz lesz.

8-12 percig lehet sütni a kekszeket. 8 percnél a külső rész ropogós, a belseje viszont puha, könnyű, szinte szétolvad a nyelven. 12 percnél viszont az egész keksz ropogós. Mindegyik másért finom. Én a 8 perceset szeretem, a férjem a 12 perceset, a fiamnak mindegy, csak anya süssél csokis kekszet.

A sütőpapírról akkor szabad leszedni (és akkor lehet szépen leszedni), ha teljesen kihűlt.

Ropogós-olvadós csokoládés keksz (Fotó: Myreille)

Egy szép dobozban karácsonyi gasztroajándékként is tökéletes és reszelt narancshéjjal vagy fahéjjal vagy kevés gyömbérrel tovább cifrázható.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra