Ropogós-olvadós csokoládés keksz

Myreille

Ötször annyi csokoládé, mint liszt van benne. Nem túl szapora, viszont elképesztően finom. Csoki imádók nagyon csokis keksze.

Ropogós-olvadós csokoládés keksz (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
200 g étcsokoládé (legalább 60 %-os)
40 g vaj
150 g (kristály)cukor
2 tojás
40 g liszt
fél csomag sütőpor
csipet vanília (őrölt vaníliát használok, de kiváltható vaníliás cukorral és fél vanília kikapart magjaival is)

Szokásommal ellentétben ez egy edényigényes sütemény. 2 edény is kell hozzá a sütőlapon kívül. Az egyik edényben a csokoládét kell megolvasztani a vajjal. (A nagykönyvi módszer, hogy vízgőz felett, szépen, óvatosan, a másik pedig hogy mikróban, odafigyeléssel, zaklatott háziasszony módjára. Én utóbbit szoktam alkalmazni, alulra teszem a csokit, felülre a vajkockákat és 1,5 perc a mikróban, majd alapos keverés. Mindenkit arra biztatok, hogy a nagykönyvi módszert alkalmazza, a mikrósat csak saját felelősségre.)

A másik tálban a két tojást a cukorral és a vaníliával nagyon habosra keverem. Legalább 4-5 percig érdemes gépi habverővel keverni, majd beleteszem a majdnem kihűlt (mondjuk langyos) olvasztott csokoládét. Tovább keverem. Amikor a massza egynemű, beleteszem a lisztet és a sütőport.

10 percig pihentetem a tésztát, addig begyújtom a sütőt 180 fokra.

Sütőpapírt teszek a sütőlapra és egymástól jó messzire kiskanálnyi halmokat teszek a masszából. Normál sütőlapra maximum 16 halmot teszek. Ebből az adagból 24-26 keksz lesz.

8-12 percig lehet sütni a kekszeket. 8 percnél a külső rész ropogós, a belseje viszont puha, könnyű, szinte szétolvad a nyelven. 12 percnél viszont az egész keksz ropogós. Mindegyik másért finom. Én a 8 perceset szeretem, a férjem a 12 perceset, a fiamnak mindegy, csak anya süssél csokis kekszet.

A sütőpapírról akkor szabad leszedni (és akkor lehet szépen leszedni), ha teljesen kihűlt.

Ropogós-olvadós csokoládés keksz (Fotó: Myreille)

Egy szép dobozban karácsonyi gasztroajándékként is tökéletes és reszelt narancshéjjal vagy fahéjjal vagy kevés gyömbérrel tovább cifrázható.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

7 hozzászólás a “Ropogós-olvadós csokoládés keksz” című cikkhez.

  1. […] lopott egy karácsonyi receptet Myreille-től. Persze, a süti megint nem úgy néz ki elkészül állapotban, mint amilyen azon a fotón van […]

  2. GKK szerint:

    Tök könnyűnek tűnik. Asszem hétvégén kipróbálom :)

    VálaszVálasz
  3. kulinarista szerint:

    Én nem kávéskanálnyi halmokat, hanem 3/4 evőkanálnyi halmokat csináltam, úgy tovább tartott a sütés is, és érdekes mód, a tetején maradt egy megolvadt kinézetű, persze tökéletesen megsült rész, tehát úgy nézett ki, mintha pl. nutellával be volna kenve a keksz.
    Frenetikusan csokoládés és gyönyörű, sziveket dobogtattam meg vele….:-)
    Köszönjük, Myreille!

    VálaszVálasz
  4. Csigusza szerint:

    Én is megsütöttem. Elsőre tökéletes lett, olyan mint a fotón. Viszont azóta se. Nem hajlandó megrepedni, és hiába sütöm, még az állaga is más lesz. Pedig mindent ugyanúgy csinálok, és ma már majdnem elsírtam magam..

    VálaszVálasz
  5. Myreille szerint:

    Ez a legnehezebb, ennyiből kitalálni, hogy mi lehet a gond. Valószínűleg van egy apró változás, aminek nem is tűnik fontosnak. A cukor ugyanaz a márka? A liszt ugyanaz a márka? Tudom, nem tűnik fontosnak, de néha ezeken az apró dolgokon megy el az egész. Nem csinálsz nagyobb golyókat? Csak tippelek, hátha rájövünk…

    VálaszVálasz
  6. Csigusza szerint:

    @Myreille: rájöttem, mi volt a gond, merthogy azóta 4X megsütöttem, és mindig tökéletes lett. Xilitet használtam cukor helyett, mert az volt itthon. Aztán cukrot visszaállítottam, de sok lett a sütőpor. Szóval igazad volt. Köszönöm a család nevében is a receptet, mert szinte hetente 2X igénylik :)

    VálaszVálasz
  7. Myreille szerint:

    Örülök és ezzel is tapasztaltabbak lettünk. :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra