Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag

Myreille

A férjem egyik kedvenc süteménye a Marlenka. Megsütöttem neki a házi változatot, ami akár az eredeti is lehet, hiszen a nagyüzem előtt ez egy örmény, házi süteményként készítették.
 

Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag

Örmény mézes sütemény, avagy “Marlenka” házilag/Fotó: Myreille


Az örmény mézes sütit mi Marlenka néven ismertük meg és arról, hogy milyen az igazi és pontosan hogyan készül, ugyanolyan kiélezett vitákat lehet folytatni, mint a mi mézes krémesünkről vagy az igazi pörköltről. Mivel elsőre sikerült tökéletes “örmény mézes süteményt” készítenem, nekünk ezentúl ez az etalon, de minden mézes sütit megkóstolunk, mert szeretjük.

Karamella krém

450 g sűrített tej (konzerv)
Ha kapok, mindig nagyobb mennyiséget veszek sűrített tej konzervből, de ha Szlovákiába járok, akkor konzerv karamellt is szoktam hozni. Utóbbihoz csak 5 dkg vajat kell keverni és már kész is a krém.
Ha sűrített tej konzervem van, akkor azt 3 órán át kell főzni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Ha kihűlt, mehet bele a vaj. Én este főztem a “konzervet”, másnap pedig sütöttem a tésztát és raktam össze a sütit.

A mézes lapok

A mézes krémes miatt mindenkinek van egy tuti receptje a tésztához. Az enyém a nagymamámtól származik, ám most nem 4 hanem 5 lapot kell sütni. Nem akartam a mennyiséget növelni, hanem kisebb lapokat nyújtottam a tepsi hátán.
Hozzávalók a 5 laphoz:
60 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
4 evőkanál méz
4 evőkanál tej
A hozzávalókat összegyúrom és a tésztát 5 egyenlő részre osztom. A kisebb sütőtepsi fenekén (kb. 35×28 centi) nyújtom és sütöm a mézes lapokat. Vékonyak lesznek. Az első lap sütése előtt vékonyan levajazom a tepsi fenekét. 180 fokos sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sülnek a lapok, amelyeket egyesével a konyhaasztalra borítok és hagyom kihűlni.

Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag

Örmény mézes sütemény, avagy “Marlenka” házilag/Fotó: Myreille

Darált dió a tetejére

Száraz forró serpenyőben kb. 4-5 dkg diót átpirítok, majd durvára darálok.
A mézes lapokat berétegzem a vajas karamella krémmel és a tetejét is megkenem a krémmel, majd megszórom a dióval.
2 óra után már lehetett enni, mert nem bírtunk tovább várni, de másnapra puhult össze igazán.

Summary
recipe image
Recipe Name
Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag
Author Name
Published On
Total Time

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra