Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag

Myreille

A férjem egyik kedvenc süteménye a Marlenka. Megsütöttem neki a házi változatot, ami akár az eredeti is lehet, hiszen a nagyüzem előtt ez egy örmény, házi süteményként készítették.
 

Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag

Örmény mézes sütemény, avagy “Marlenka” házilag/Fotó: Myreille


Az örmény mézes sütit mi Marlenka néven ismertük meg és arról, hogy milyen az igazi és pontosan hogyan készül, ugyanolyan kiélezett vitákat lehet folytatni, mint a mi mézes krémesünkről vagy az igazi pörköltről. Mivel elsőre sikerült tökéletes “örmény mézes süteményt” készítenem, nekünk ezentúl ez az etalon, de minden mézes sütit megkóstolunk, mert szeretjük.

Karamella krém

450 g sűrített tej (konzerv)
Ha kapok, mindig nagyobb mennyiséget veszek sűrített tej konzervből, de ha Szlovákiába járok, akkor konzerv karamellt is szoktam hozni. Utóbbihoz csak 5 dkg vajat kell keverni és már kész is a krém.
Ha sűrített tej konzervem van, akkor azt 3 órán át kell főzni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Ha kihűlt, mehet bele a vaj. Én este főztem a “konzervet”, másnap pedig sütöttem a tésztát és raktam össze a sütit.

A mézes lapok

A mézes krémes miatt mindenkinek van egy tuti receptje a tésztához. Az enyém a nagymamámtól származik, ám most nem 4 hanem 5 lapot kell sütni. Nem akartam a mennyiséget növelni, hanem kisebb lapokat nyújtottam a tepsi hátán.
Hozzávalók a 5 laphoz:
60 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
4 evőkanál méz
4 evőkanál tej
A hozzávalókat összegyúrom és a tésztát 5 egyenlő részre osztom. A kisebb sütőtepsi fenekén (kb. 35×28 centi) nyújtom és sütöm a mézes lapokat. Vékonyak lesznek. Az első lap sütése előtt vékonyan levajazom a tepsi fenekét. 180 fokos sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sülnek a lapok, amelyeket egyesével a konyhaasztalra borítok és hagyom kihűlni.

Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag

Örmény mézes sütemény, avagy “Marlenka” házilag/Fotó: Myreille

Darált dió a tetejére

Száraz forró serpenyőben kb. 4-5 dkg diót átpirítok, majd durvára darálok.
A mézes lapokat berétegzem a vajas karamella krémmel és a tetejét is megkenem a krémmel, majd megszórom a dióval.
2 óra után már lehetett enni, mert nem bírtunk tovább várni, de másnapra puhult össze igazán.

Összegzés
recipe image
Recept
Örmény mézes sütemény, avagy "Marlenka" házilag
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra