12 évvel ezelőtt Írországban ettem először chowdert és hideg téli napokon az egyik kedvenc levesem, de karácsonykor is tökéletes ünnepi étel.

Tőkehal-rák-kukorica tejszínes halleves (chowder)/Fotó: Myreille
Reméltem, hogy anyukám főz halászlevet, így én chowdert főztem az ünnepekre, mert azóta imádom, hogy először kóstoltam az irish seafood chowder-t, és a gyerekeim, ha tehetnék, halat ennének tengeri herkentyűkkel minden nap. Legyen nekünk karácsony…
Tőkehal-rák-kukorica tejszínes halleves (chowder) hozzávalói
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál vaj 4 kisebb sárgarépa 3 kisebb krumpli 150 g kukorica 400 g tőkehal filé (fagyasztott) 200 g tisztított garnélarák (fagyasztott) 1 dl tejszín só chilipehely babérlevél frissen őrölt feketebors

Tőkehal-rák-kukorica tejszínes halleves (chowder)
A vajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Rádobom az apró negyedekre vágott sárgarépát, párszor megkavarom és felöntöm 1,5 l vízzel. Sózom, dobok bele 2-3 babérlevelet, nagy csipet chilipelyhet és csavarok bele némi frissen őrölt fekete borsot. Felforralom és lassú tűzön főzöm 1 órát. Ekkor teszem bele a konzerv kukoricát és amikor ismét felforr a leves, mehet bele az apróra vágott krumpli. Persze, működik fagyasztott kukoricával is, csak akkor meg kell várni, amíg puhára fő a kukorica, csak utána megy bele a krumpli.
Amikor még fagyos, de már lehet darabolni, falatnyi darabokra felkockázom a tőkehal filét és a lobogó levesbe dobom, majd mehet utána a fagyasztott rák. Megvárom, hogy a leves felforrjon és legalább 6 percig főzöm. Végül beleöntöm a tejszínt és összeforralom.
A leves a kukoricától édes, a krumplitól vastag, a chilitől és fekete borstól kellemesen forró, a haltól, a ráktól pedig ízletes.
Az utolsó tányérért nagy “verekedés” volt itthon, így újévi fogadalmam, hogy gyakrabban fogom főzni.
Kapcsoldó cikkek:
