Sütőtökös sütemény, amelyhez nem kell megsütni a tököt, elég lereszelni. Gyors, egyszerű, olcsó és finom. Nálunk gyorsan elfogyott.
Kapós lett a sütőtökös-gyömbéres sütemény. Eredetileg tejszínhabot is akartam hozzá felverni, de előbb elfogyott… (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
55 dkg pucolt és lereszelt sütőtök (kanadai sütőtök)
15 dkg cukor
1 evőkanál méz
csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy diónyi friss, lereszelt gyömbér)
negyed teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai)
30 dkg rétesliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 marék mazsola
A sütőtököt nyersen le kell reszelni az apró lyukú reszelőn. (Ez a legnagyobb meló.)
Ezután bele kell keverni a cukrot, a mézet, a csipet sót és a fűszereket, jól át kell keverni, majd mehet a rétesliszt és a szódabikarbóna. Addig kell keverni, amíg a egynemű massza lesz és mehet bele a mazsola. (Nekem anyukám szárított kimagozott szőlőt, abból tettem bele.)
A kedvenc sütőtálamnak megmutattam a vajat és nagyon vékonyan kikentem. (Lehet helyettesíteni semleges ízű olajjal (pl. repce, napraforgó, vagy zsírral, de remek a teflon vagy szilikon forma is, mert akkor nem kell aggódni a letapadás miatt. Nekem most a vaj volt a legegyszerűbb.) A sűrű masszát a sütőtálba simítottam és 180 fokon 40 percig és tűpróbáig sütöttem.
Nem egy száraz sütemény és el tudnék hozzá képzelni tejszínhabot vagy whiskyvel és porcukorral elkevert mascarpone-t. Nekem legjobban a széle ízlik – tökéletes lenne hozzá a csak a széle tepsi -, de minden kockája kapós lett. (A fiam fotózás közben is ette, a tejszínhabhoz már nem maradt sütemény.)