term ID:
parent cat ID:2
parent cat ID 1:49
post ID:33219
category_49

Édes szívem: Valentin-napi rózsaszín cukorság

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Édes szívem: Valentin-napi rózsaszín cukorság

Myreille - Publikálva:

A fondant (vagy fondán) remekül mutat a süteményen, ráadásul a hiedelmekkel ellentétben egyszerű és könnyű elkészíteni. Komoly erőfeszítéseket tettem a házi mignon elkészítésére – el is készült egy adag -, de nekem túl édes lett, így elvetettem a projektet. (Ha valakinek van tuti, finom és nem túl édes mignon receptje, kérem, ossza meg velem.) A mignon lelke a főzött fondant, amiben az apró tortácskákat meg kell mártani. Na kérem, az tömény cukor. Én arra jutottam, hogy nem okoz annyi élvezetet, mint amennyi fejtörést később. Talán egyetlen elfogadható felhasználása, ha linzer szíveket teszünk díszesebbé vele… Végül erről is lebeszéltem magam, mert senkit se beszélnék rá arra, hogy kiskanállal egye a cukort, akkor miért mondanám azt, hogy a kiskanálnyi cukrot tegye a sütemény tetejére. De megtaláltam a Brikmann puzzle szívecskéjét és szó szerint annyira édesek, hogy megint eszembe jutott a linzer és a fondant. Ilyen szíveket akkor is szívesen csinálnék, ha édes bűn. Valentin-napra a legédesebb ajándék.

valentinday01

Puzzle szív a Birkmanntól (Fotó: design-3000.de)

valentinday02

Puzzle szív a Birkmanntól (Fotó: design-3000.de)

valentinday03

Puzzle szív a Birkmanntól (Fotó: design-3000.de)

valentinday04

Puzzle szív a Birkmanntól (Fotó: design-3000.de)

Akkor itt a fondant recept, mindenki tegyen belátása szerint…

A fondant hozzávalói: 200 cukor 70 ml víz (igen, nincs egy deci víz!!!) 3 ml 15% ecet színezéshez folyékony ételfesték

A cukrot és a vizet tiszta lábasba teszem  és elkezdem melegíteni, néha megkeverem fém evőkanállal. Amikor már forr, beleteszem az ecetet, ez egy kicsit csitítja a forrást, de hagyom tovább forrni.

Porcelán tányérra kicseppentek egy picit a cukros szirupból – kicsit hagyom hűlni, hogy ne égesse meg az ujjamat -, majd beleteszem a mutatóujjamat és összecsippentem a hüvelykkel. Szétnyitom, majd összenyomom. (Leírni hosszabb, mint megcsinálni.) Ha az ujjam között vékony cukorszál alakul ki, akkor kész az első fázis. Bele lehet tenni néhány csepp ételfestéket és el lehet zárni a gázt.

A cukorszirupot egyenes belső oldalú porcelán tálba öntöm és folyamatosan kevergetem addig, amíg az átlátszó cukorszirupból elkészül a fondant, azaz a cucc opálossá válik. Ilyenkor a cukor apró kristályokká áll össze és kevergetni kell tovább, hogy minél kisebbek legyenek a kristályok. Amikor besűrűsödött, lehet vele dolgozni, illetve…

… innen a fondat hihetetlen gyorsan köt és és összeáll, mit a fene. Nem kell kétségbe esni!

A porcelán tálat vízfürdőbe kell állítani és akkor a fondant folyós marad és könnyű vele dolgozni, de nem szabad túlmelegíteni. Kézmelegnél picit melegebb a tökéletes hőmérséklet.

Onnan lehet tudni, hogy túlmelegítettük, hogy megint átlátszó lesz a fondant vagy veszít az opálosságából. Na akkor megint kevergetni kell, amíg ismét opálossá válik.

A fondant ízre nem tűnik tömény cukornak, mert az ecet kellemesen elveszi az édességét, de ettől függetlenül a fondant nem más, mint a cukor egyik – csábító – formája.

Kattints ide és kövesd a moksha.hu-t a Facebookon is!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra