A szezámmagos kiflik önmagukban is finomak, de kerülhet beléjük lekvár, mogyorókrém, tojás, kolbász és salátalevél is, elkészítésük pedig igazi családi szórakozás.
Szezámmagos házi kiflik (Fotó: Myreille)
Szezámmagos házi kiflik (Fotó: Myreille)
Hozzávalók (32 db kiflihez):
1 kg liszt
1 csomag (7 g) száraz élesztő (7 g szárított élesztő 25 g friss élesztőnek felel meg)
6 dl langyos víz
2 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
2 evőkanál (kukoricacsíra) olaj
1 tojás
Kelt tésztát gyúrok: A lisztet egy tálba öntöm, közepébe egy mélyedést csinálok és oda öntöm az élesztőt, a cukrot, a langyos vizet és 1 evőkanál olajat. Kanállal kezdem el keverni, majd megsózom, és addig keverem a kanállal, amíg tudom, majd addig gyúrom kézzel, amíg a kezem tiszta lesz. Ekkor a tészta szép, selymes. Konyharuhával letakarom és fél órát hagyom kelni.
A tésztát gyors mozdulatokkal átgyúrom és négy cipóra osztom. Minden cipóból 8 kifli lesz, tehát összesen 32, és ehhez a mennyiséghez két sütőtepsi kell. A tepsiket sütőpapírral kibélelem.
1 evőkanál olajat egy tálba teszek és előkészítek egy szilikonos ecsetet.
A cipókat kb. 30 centi átmérőjű köröké nyújtom és nyolc cikkre vágom, majd egyesével a szélesebb felétől távolodva, megsodrom. A tészta tetejét vékonyan megkenem olajjal – tudom, kicsit macerás, de ettől szép szalagos lesz a kifli, nem csak dagadós -, majd a szélesebb felétől indulva feltekerem és kifliket formázok.
Ha minden kifli kész, 20 percet kelni hagyom, majd a maradék olajjal együtt felverek egy tojást és minden kifli tetejét megkenem tojással, majd megszórom szezámmaggal.
180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra és készre sül.
Tipp: Nekem mindig marad tojás, amit egy teflon serpenyőben, mint a palacsintát, mindkét oldalát megsütöm, majd összehajtogatom és a kiflibe teszem néhány salátalevéllel. Általában ez a kukta jutalma…
Szezámmagos házi kifli tojással és salátalevéllel (Fotó: Myreille)