Almás crumble: őszi klasszikus rafinált csavarral

Myreille

Az almás crumble az egyik legegyszerűbb desszert, mégse lehet ráunni.  Most karamellel és őrölt gyömbérrel készítettem.

 

Aki a crumble alapreceptjét tudja – alulra a gyümölcs, tetejére cukorból, lisztből és vajból készült morzsa -, mindent tud. A gyümölcsök tetszőlegesen variálhatóak (mehet bele szilva, rebarbara, alma, de alma-körte vagy sárgabarack-meggy is), a tészta pedig kedv szerint fűszerezhető. Én azért szeretem a crumble-t, mert kevés tészta tartozik sok gyümölcshöz és gyorsan elkészül.

Az almás crumble nagy őszi kedvencünk, készítem minimál verzióban, amikor az almakockákra a klasszikus cukor, liszt, vaj morzsát csupán fahéjjal ízesítem, de az se sokkal bonyolultabb, ha összetettebb ízvilágra vágyom.

Almás crumble karamellel és őrölt gyömbérrel (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
5-8 alma (kb. 50-60 dkg)
15 dkg liszt
12 dkg cukor
8 dkg vaj
1 citrom reszelt héja (csak kezeletlen citrom legyen!)
negyed teáskanál őrölt fahéj
negyed teáskanál őrölt gyömbér
nagy csipet őrölt vanília
3 evőkanál cukor

3 evőkanál cukorból karamellt főzök egy lábasban és a forró karamellt vékonyan a sütőtál aljára csorgatom. (A sütőtálat nem kell kivajazni.)

Az almákat megpucolom és falatnyi kockákra vágom, majd a karamell tetejére szórom.

A cukrot összekeverem a liszttel, az őrölt fahéjjal, gyömbérrel és vaníliával, belekeverem a citrom reszelt héját, majd az egészet összemorzsolom a vajjal.

A fűszeres morzsát az almakockákra szórom és 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Ezalatt aranybarnára sül a morzsa, az alma pedig megpuhul és magába szívja a karamellt.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Almás crumble: őszi klasszikus rafinált csavarral” című cikkhez.

  1. Szia!
    Véletlenül idetaláltam és imádom a receptjeidet, ezek a crumble-k, hát én még ilyet nem is hallottam és ettem, de annyira tetszik, hogy ki fogom próbálni, csak érjek haza, szilva, ribizli és alma, mind jöhet!!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra