Jamie Oliver legjobb szakácskönyve

Myreille

termeszetesen_jamie2 Már a tévéműsort is nagyon bírtam, cetlikre jegyzeteltem a recepteket és a cukkiniszezon után epedve vártam a céklaszezont. A cetliket rendre elvesztettem, de most itt a könyv: remek receptek nagyszerű tematikában, nyálcsorgató képekkel. Most éppen a póré időszakát élvezem.

Némi gubancot okozhat, hogy a tévéműsor Jamie vidéki konyhája, a szakácskönyv pedig Jamie természetesen címen fut, pedig mindkettő a Jamie at Home, tehát ugyanaz a stílus, ugyanazok a receptek. Jamie Oliver koncepciója most nem volt más, mint bemutatni a vidéki élet sokszínű és irigylésre méltó gasztronómiáját. A kiskertben megtermelhető, illetve vidéken fellelhető alapanyagokat használta, répától a házi tojáson át a fácánig, plusz konyhakertészeti tippeket ad, hogy legyen miből főzni.

Elég belelapozni a könyvbe és az ember lánya vidékre akar költözni, gumicsizmában járni az eső áztatta földet, ásni, magokat vetni, kapálni, leszüretelni a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt, finomakat főzni és a családdal ebédelni. Főleg enni, mert a könyvet lapozgatva csorog az ember lányának a nyála, mintha egy éve nem evett volna egy tisztességeset.

A Jamie természetesen kedvemre valószakácskönyv, sőt az egyik legjobban használható szakácskönyv. – Karácsonyi ajándéknak jó szívvel tudom ajánlani. – Jamie a recepteket évszakonként és fő alapanyagonként csoportosította, így amikor szezonja van egy-egy zöldségnek, tehát annyi van, mint a nyű, nem kell sokat töprengeni a felhasználáson. (Bárányt és rebarbarát kicsit nehézkes nálunk találni, de remélem, idővel változni fog.) Teljes és totális vidéki konyha, ám a receptgyűjtemény városban is igen hasznos, csak gyakran kell piacra menni. A könyvben vannak ötletek grillre és kemencére is. Ezeket a bérházban lehetetlen megvalósítani, de valami hasonlót könnyedén, egyébként pedig ugyanaz a tanulság: vidéken élni jobb.

Nálunk eddig a csodás cukkini carbonara (134. o) a kedvenc, de nagy reményeket fűzök a ropogós és finom spárgás-burgonyás pitéhez és az olasz sonkás-spenótos lepényhez is. Neked melyik a kedvenc Jamie Oliver recepted?

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Jamie Oliver legjobb szakácskönyve” című cikkhez.

  1. tms szerint:

    nagyon ötletes dolgai vannak, de(!) egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ahogy készíti az ételeket (konyhatechnológia), az undorító, nem mos kezet fázisok között, az állandó olivaolajos (persze extra szűz :)) kezével, hozzányúl a következő edényhez, szóval ez a része kiakaszt… ami még külön nehézség, hogy olyan alapanyagokat említ folyamatosan, amiknek még a megfelelője sincs itthon, szóval nem egyszerű

    VálaszVálasz
  2. Mami szerint:

    Érdekes. Nekem pont azt tetszik benne, hogy nem az a “sterilkonyhás” piti szakács, aki csak a külsőségekre ad, hanem ha kell, kézzel forgatja a salátáját, és bevállalja, ha az olíva lecsurog a szája szélén.
    Ettől csak még nyálcsorgatóbb az egész. Az alapanyagainak nagy része pedig igenis beszerezhető itthon is, még erre dél felé is “vidéken” (útálom ezt a szót).
    Egész kis utánjárással bármelyik receptje bevállalható (esetleg kisebb behelyettesítéssel ;) ).
    Nem utolsósorban szexi a kis susogós beszédje a legénynek….(csak, hogy a vidéknél maradjunk).

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    Állítólag az olíva olaj jót tesz a bőrnek, és ugye azt cseppet se árt, ha egy férfinak szép a keze… Nem szeretnék túlzásokba esni, de én a Jamie természetesen és a Jamie’s Ministry of Food-s könyveknél éreztem, hogy igazán használhatóak és használom is. Persze találtam lelőhelyeket (pl. Culinaris), ahol a boltban nem kapható hozzávalókat is megtalálom, de tényleg nincs benne semmi extra. Kertészeti tanácsait sokkal jobban a magyar viszonyokhoz kell igazítani, hiszen nálunk melegebb a nyár és hidegebb a tél. Mondjuk, szívbajos se vagyok, ha pancetta kell, akkor én jó (mangalica) szalonnát használok.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra