term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:14446
category_184

Kipróbáltuk: Dobozos kenyér az Ikeából

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kipróbáltuk: Dobozos kenyér az Ikeából

Myreille - Publikálva:

Sokmagvas, svéd rozskenyér, csak víz kell hozzá és egy izmos férfi, a többi a dobozban van. Anno a Mindennapi kenyerünk főzőtanfolyamon hallottam először az Ikeában kapható dobozos kenyérről és mivel elképzelni nem tudtam, hogyan lehet egy dobozos kenyér finom és mindenféle műcuccoktól mentes, ki kellett próbálnom. Elképesztően finom! Bolondulok az ilyen sűrű fekete kenyerekért…

Dobozos kenyér az Ikeából (fotó: Myreille)

Mit rejt a doboz? (fotó: Myreille)

Nem csak a végeredmény volt érdekes, hanem az is, hogy mit rejt a doboz. Az összetevők listája egészen ígéretesnek tűnt. Összetevők: búzapehely, búzaliszt, rozspehely (15 %), durva őrlésű rozsliszt (10%) , búzakeményítő, napraforgómag, lenmag, maláta (árpából), oligofruktóz, só, kovászpor (rozsból), szárított élesztő. (Glutént tartalmaz.) Az elkészítés is igen egyszerű volt. Igaz, kellett hozzá egy izmos férfi is. 1. Kikenünk egy 1,5 l-es kenyérformát. (Én 2 l-es, ikeás sütőformát használtam, ragyogóan működött.) 2. A csomagot összerázzuk, hogy az aljától a liszt elváljon. (Ez még nekem is vígan ment.) 3. Hozzáöntünk 6 dl 45˚C-os vizet közvetlenül a csomaghoz. (Szerintem a 45˚C-os víz az kellemesen kézmeleg.) 4. A csomagot erősen megragadjuk felső csücskeinél, és 45 másodpercig jól megrázzuk. (Ehhez a művelethez jól jön egy izmos férfi, mert a végére igencsak elnehezül a doboz.) 5. A tésztát a kenyérformába öntjük.

A tésztát a kenyérformába öntjük. (fotó: Myreille)

6. 45 percig kelesztjük a tésztát. (Első igazi meglepetés: szépen megkelt a massza.) 7.  A sütő alsó részében 200˚C-on kb. 60 percig sütögetjük. (A sütögetjük szó mellbe vágott, de jól teljesített a sütő és a kenyér is.)

A tészta kelesztés után. (fotó: Myreille)

Megsült a kenyér (fotó: Myreille)

Ehhez a kenyérhez érdemes volt felbontani az utolsó eperlekvárt. (fotó: Myreille)

A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta. Finom, sűrű kenyér, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra