Lélekmelegítő vöröslencse leves hideg napokra

Myreille

Pikánsan csípős, tápláló és hihetetlenül gyorsan elkészül. Remekül felmelegíti az embert borús őszi napokon vagy egy nagy szánkózás után.

 

A vöröslencse előnye, hogy nem kell vele előre gondolkodni és beáztatni, olcsó, ráadásul órákig sem kell főzni. 20 perc alatt puhára fő. A paradicsomos lencseleves régi kedvencünk, most a fűszerezéssel játszottam. Tudom, hogy egy tökéletes konyhában mindig vannak friss hozzávalók, azonban nálam néha elfogynak és ilyen esetekre tartok szárított vésztartalékot is. Szerintem a szárított és őrölt gyömbérrel valamint fokhagymával nincs semmi gond, ha éppen úgy alakul, ezért a receptben megadtam, ha nincs otthon friss, hogyan érdemes helyettesíteni.

Lélekmelegítő vöröslencse leves (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
35 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma (ha nincs friss, akkor a szárított fokhagymaporból egy fél teáskanálnyi kell)
fél teáskanál őrölt gyömbér (ha van otthon friss, akkor inkább abból érdemes reszelni)
fél teáskanál őrölt kömény
fél teáskanál csípős Piros Arany (vagy negyed teáskanál cayenne bors, vagy őrölt chili, de akinek van otthon friss chilije, akkor abból is apríthat és főzhet bele)
450 ml sűrített paradicsom (vagy egy doboz paradicsomkonzerv)

1 evőkanál olíva olaj

A lencsét 3-4 szer átmosom, majd a tálban hagyom annyi vízben, amennyi bőven ellepi.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom és olíva olajon megdinsztelem. A hagymára rászórom a főszereket, átkeverem párszor, majd ráöntöm a lencsét a vízzel együtt. Sózom. Felforralom és puhára főzöm a lencsét. (Kb. 20 perc.) A lencse szétnyílik és megdagad.

Ráöntöm a sűrített paradicsomot – sűrű leves legyen, ha túl sűrű, akkor ilyenkor érdemes pótolni a hiányzó vizet -, felforralom és már lehet is enni. Kenyér kell mellé.

A kenyér is házi, harmad-kétharmad arányban van benne rozsliszt és BL-80-as liszt. (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Lélekmelegítő vöröslencse leves hideg napokra” című cikkhez.

  1. Ana szerint:

    A BL80-as könnyen helyettesíthető (nem beszélve arról, hogy jóval olcsóbb) a “mezei” finomliszt (BL55 talán) és búzasikér – másnéven szejtán – (bioboltokban lehet kapni) elegyével. Az én kedvenc kenyérreceptem szerint fél kiló liszthez egy evőkanál sikér kell, de lehet, hogy receptfüggő. Ha jól emlékszem egy félkilós sikér kb 1 kiló BL80-as árában volt mikor vettem, de ugye rengeteg kenyérre elegendő :)

    VálaszVálasz
  2. Géza szerint:

    Kenyér nélkül is tökéletes soha nem eszünk hozzá kb 5 -ször csináltam meg és , ha csak kicsit csípős akkor még a kisgyerekek is szívesen eszik és ez a legjobb vöröslencse leves recept .

    VálaszVálasz
  3. Annna szerint:

    Évi barátnőmtől tudom ezt a receptet , nagyon finom. Köszönöm ezt is és mindent amire tanított ….. Annna

    VálaszVálasz
  4. sipildiko szerint:

    Örülök, hogy megtaláltam a receptedet; tényleg nagyon finom lett. Most először főztem vöröslencsét, de biztos nem utoljára. =) Annyit változtattam, hogy egy evőkanál cukrot is tettem hozzá, mert nagyon savanyú volt a sűrített paradicsomtól, de így tökéletes lett. A válogatós páromnak is tetszett. Köszönöm!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra