A gyerekkori ízek egy életen át elkísérnek. Nekem tíz év kellett, hogy ugyanolyan finom tökös tojást tudjak sütni, mint a férjem nagymamája. A piacok tele vannak zsenge spárgatökkel, nálunk ilyenkor mindig tányérra kerül a “tojással és hagymával sült zsenge tök” Tudom, sokan már a tök szótól kiakadnak, mert utálják a tökfőzeléket, szóval már az elején tisztázzuk, ennek az ételnek semmi köze a kaporhoz vagy a főzelékhez. A tök – amúgy a cukkinis is egy tökféle – nagyjából ízetlen zöldség, ami “mennyiséget” ad az ételnek, nem pedig aromát. Aki szereti a hagymás rántottát és a frissen őrölt borsot, adjon egy esélyt a tökös tojásnak is, ami egy egyszerű és elronthatatlan, én csak azért vártam tíz évet, hogy megsüssem, mert eddig mindig a férjem készítette.

Tökös tojás, bár egy előkelő étterem étlapján valószínűleg azzal a névvel szerepelne, hogy “házi tojással és hagymával sült zsenge spárgatök”… (Fotó: Myreille)

Zsenge tök, házi tojás és sok-sok frissen őrölt fekete bors (Fotó: Myreille)