élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:1580
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

A tökéletes töltött paprika receptje

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A tökéletes töltött paprika receptje

Myreille - Publikálva:

Már nem hívom fel anyut, hogy megkérdezzem, hogyan kell összeállítani a töltött paprikához a tölteléket. Saját, bejáratott receptem van, amit a férjem és a fiaim is imádnak. A töltött paprika a nyár, a gyerekkor és az otthon. Ugyanolyan meghatározó és emlékekkel zsúfolt étel, mint a karácsonyi bejgli. Azon pedig csak mosolygok, hogy a gyerekeim ugyanúgy finnyáznak a főtt paprikára, mint én gyerekkoromban, én meg elértem azt a kort – bizony ez korral jár -, hogy ugyanúgy imádom a főtt paprika-húsgombóc párost, mint gyerekkoromban a felnőttek. Régen miattam főztek paprikamentes gombócokat a töltött paprikába, most a fiaim miatt teszek bele néhányat. Eredetileg a receptet a lányomnak szántam, de most már nagyon úgy tűnik, hogy két fiúban merül ki számomra a gyerekáldás, így a menyeimnek ajánlom, hogy a fiaim kedvében tudjanak járni.

Töltött paprika/Fotó: Myreille

Töltött paprika/Fotó: Myreille

Fél kiló (sertés) darált húst jól összegyúrok egy marék rizzsel, egy pici, apróra vágott hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt majorannával és egy tojással. Amíg elkészítem a mártást, a töltelék pihen. Bőséges rántáshoz (kb. 4 evőkanál olajon aranybarnára pirítom a 2-3 púpos evőkanál lisztet) sok sűrített paradicsomot (vagy házi paradicsomlevet) teszek, jó piros legyen, felöntöm vízzel, hogy tele legyen a nagy lábas – nincs annyi mártás, amit két nap alatt ne ennénk meg -, teszek bele 2-3 evőkanál cukrot, kevés sót és felforralom. A mártásnak ilyenkor még hígnak kell lennie, mert ahogy tovább fő besűrűsödik. A 5-6 tölteni való paprika csumáját eltávolítom és megtöltöm a húsos töltelékkel, a maradékból töltelékből nem túl nagy, de nem is apró gombócokat formázok. A betöltött paprikákat és a gombócokat óvatosan a mártásba teszem, és néha-néha megkevergetve (le ne égjen) másfél-két óráig főzöm. Csak olyan paprikából érdemes töltött paprikát csinálni, amelyik illatos, érett, húsos, mert az remekül átadja a ízét a paradicsomos mártásnak, ám nem célszerű túl nagy paprikákat választani, mert azok túl sok tölteléket vesznek fel.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra