A hús és gyümölcs verhetetlen páros. Az empanadas melós étel, de ha marad tízóraira ugyanolyan remek, mint a strandra.
Empanadas tőzegáfonyás-darálthúsos töltelékkel
Hozzávalók 12 darabhoz:
125 ml + 1 evőkanál tej
325 g liszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
só
125 g vaj
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
200 g vegyes darált hús (sertés, marha vegyesen, de lehet vagy ez vagy az is)
1 teáskanál piros paprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál cayenne-i bors (vagy chili)
50 g aszalt amerikai tőzegáfonya aprítva
3-4 szál petrezselyem
1 tojássárgája
A tejet megmelegítjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A kézi mixer dagasztószárával a lisztet, ½ teáskanál sót és a kanalanként adagolt vajat egyenletes tésztává dolgozzuk. A tejet apránként keverjük bele. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a darált húst addig sütjük, míg morzsáira nem esik. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és megizzasztjuk. Sóval, paprikával, köménnyel és cayenne-i borssal fűszerezzük. Beletesszük az amerikai tőzegáfonyát és hagyjuk kihűlni.
A petrezselymet finomra aprítjuk és belekeverjük a darálthúsos masszába.
A tésztát lisztezett munkalapra tesszük, vékonyra nyújtjuk, és 12 kört (kb. 10 cm átmérőjűt) szaggatunk belőle.
A tojássárgáját 1 evőkanál tejjel összekeverjük.
Mindegyik kiszaggatott körre 1 púpozott evőkanál darálthúsos masszát teszünk. A peremét megkenjük tojásos tejjel, a tésztát félbehajtjuk, és a peremét egy villával összenyomkodjuk.
A tésztabatyukat a maradék tojásos tejjel megkenjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 175-180 °C-on kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az empanadast forrón és hidegen is finom.
Empanadas tőzegáfonyás-darálthúsos töltelékkel
Ez a recept szintén a Cranberry Marketing Committee jóvoltábólérkezett hozzám.