term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:89
post ID:49651
category_89

Újévi lencse, avagy chilis lencse hideg téli napokra

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Újévi lencse, avagy chilis lencse hideg téli napokra

Myreille - Publikálva:

Nem főzelék, hanem sűrű, a chilitől kellemesen forró leves. Tápláló és finom. És ugye, újévkor lencsét “kell” enni!

Újévi lencse/Fotó: Myreille

Újévi lencse/Fotó: Myreille

Egészen pontosan újévkor lencsét kell enni és írni is kell róla: a tavalyi lencsegulyás (és az arról írt poszt) jól alapnak bizonyult a tavalyi évre, így ezt az évet is muszáj lencsével kezdeni. Mindenhol. A lencsefőzelékre idén se vágytam, de teljesen a tavalyi levest se akartam leutánozni, így a chili con carne mentén chilis levest főztem.

Chilis lencse

Hozzávalók: 500 g lencse (zöld lencse) 2 fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 1/2 TV paprika fél-fél piros, sárga és zöld kaliforniai paprika 1 evőkanál pirospaprika 6 db szárított paradicsom chilipehely olaj

Nyáron kétféleképpen tettem el télire paradicsomot. 1. Egy paradicsomot és egy paprikát apró kockára vágtam, majd lefagyasztottam. Ez a pörkölt csomagom. 2. Szárítottam paradicsomot. Egy részét olajba tettem, de egy jó részét meghagytam szárított paradicsomként. 

A lencsét alaposan megmostam és egy éjszakára beáztattam. Másnap a régi vizet leöntöttem és friss vizet engedtem rá.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam, majd olajon üvegesre sütöttem. Lehúztam a “tűzről” és megszórtam pirospaprikával, elkevertem és ment is rá a lencse és a víz.

Megsóztam. Megszórtam chilipehellyel.

Elkezdtem forralni, közben apróra vágtam a színes kaliforniai paprikákat, majd a paradicsommal és a TV paprikával együtt a lencséhez adtam.

Felforraltam és addig főztem (kb. fél óra) amíg a lencse megpuhult.

A szárított paradicsomokat robotgépbe tettem és porrá őröltem és a chilis lencséhez kevertem. Forraltam rajta még egyet, majd frissen sült lepénykenyérrel ettük.

Chilis lencse/Fotó: Myreille

Chilis lencse/Fotó: Myreille

Lencse áztatási ideje: A nagykönyvek szerint a lencse nem igényel áztatást, anyu néhány órára szokta beáztatni, én egy éjszakára. Mármint a zöld lencsét. A vöröslencsét nem áztatom, csak átmosom.

Összegzés
recipe image
Recept
Újévi lencse, avagy chilis lencse hideg téli napokra
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra