Nem főzelék, hanem sűrű, a chilitől kellemesen forró leves. Tápláló és finom. És ugye, újévkor lencsét “kell” enni!

Újévi lencse/Fotó: Myreille
Chilis lencse
Hozzávalók: 500 g lencse (zöld lencse) 2 fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 1/2 TV paprika fél-fél piros, sárga és zöld kaliforniai paprika 1 evőkanál pirospaprika 6 db szárított paradicsom chilipehely só olaj Nyáron kétféleképpen tettem el télire paradicsomot. 1. Egy paradicsomot és egy paprikát apró kockára vágtam, majd lefagyasztottam. Ez a pörkölt csomagom. 2. Szárítottam paradicsomot. Egy részét olajba tettem, de egy jó részét meghagytam szárított paradicsomként. A lencsét alaposan megmostam és egy éjszakára beáztattam. Másnap a régi vizet leöntöttem és friss vizet engedtem rá. A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam, majd olajon üvegesre sütöttem. Lehúztam a “tűzről” és megszórtam pirospaprikával, elkevertem és ment is rá a lencse és a víz. Megsóztam. Megszórtam chilipehellyel. Elkezdtem forralni, közben apróra vágtam a színes kaliforniai paprikákat, majd a paradicsommal és a TV paprikával együtt a lencséhez adtam. Felforraltam és addig főztem (kb. fél óra) amíg a lencse megpuhult. A szárított paradicsomokat robotgépbe tettem és porrá őröltem és a chilis lencséhez kevertem. Forraltam rajta még egyet, majd frissen sült lepénykenyérrel ettük.

Chilis lencse/Fotó: Myreille
Kapcsoldó cikkek:
