Akciós volt a “gulyásnak való” marhahús és bár nem terveztem bonyolult receptet az egyszerű marhapörköltből tökéletes beef boeuf bourguignon lett. Máskor is így főzöm!
Az akciós (felkockázott) marhahúsnak sohasem tudok ellenállni. Akkor sem, ha fáradt vagyok munka után és úgy érzem még hagymát kockázni sincs erőm. Aztán pikk-pakk összerakom az ételt, amíg órákat rotyog a gázon megvan az esti rutin a gyerekekkel, sőt jógázom is egyet.
Valószínűleg mindenkinek vagy egy remek vörösboros marhapörkölt receptje, az enyém ez, ezért feljegyezem:
Hozzávalók: 800 g marhahús (de legközelebb 1,2 kg-ból fogom főzni, mert Zsombi szerint kevés volt a hús) 2 evőkanál szalonnakocka 2 fej vöröshagyma 1 szárzeller ág 4 gerezd fokhagyma 3 sárgarépa 5 dl vörösbor 5 dl víz 3 evőkanál sűrített paradicsom 1 teáskanál piros arany 3 babérlevél 1/4 teáskanál kakukkfű só olaj
A szalonnát kevés olajon megpirítom, majd rádobom az aprított vöröshagymát, a apróra vágott fokhagymát és az apróra kockázott szárzellert. Megdinsztelem, majd ráteszem a húst és állandó kevergetés közben addig pirítom, amíg minden oldala “kifehéredik”.
Megsózom, felöntöm a vörösborral és a vízzel, beleszórom a kakukkfüvet és a babérlevelet. Beleteszem a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát. Felforralom, majd 3 órán keresztül rotyogtatom. Ezalatt a hús omlósan puhára fő, a szaft pedig besűrűsödik.
A végén beleteszem a sűrített paradicsomot és a piros aranyat, összeforralom és kész, lehet enni. (Nálunk a fiúk rizst kértek mellé.)