Akciós volt a “gulyásnak való” marhahús és bár nem terveztem bonyolult receptet az egyszerű marhapörköltből tökéletes beef boeuf bourguignon lett. Máskor is így főzöm!

Vörösboros marhapörkölt, avagy a Boeuf Bourguignon egyszerű receptje/Fotó: Myreille
Az akciós (felkockázott) marhahúsnak sohasem tudok ellenállni. Akkor sem, ha fáradt vagyok munka után és úgy érzem még hagymát kockázni sincs erőm. Aztán pikk-pakk összerakom az ételt, amíg órákat rotyog a gázon megvan az esti rutin a gyerekekkel, sőt jógázom is egyet.
Valószínűleg mindenkinek vagy egy remek vörösboros marhapörkölt receptje, az enyém ez, ezért feljegyezem:
Hozzávalók: 800 g marhahús (de legközelebb 1,2 kg-ból fogom főzni, mert Zsombi szerint kevés volt a hús) 2 evőkanál szalonnakocka 2 fej vöröshagyma 1 szárzeller ág 4 gerezd fokhagyma 3 sárgarépa 5 dl vörösbor 5 dl víz 3 evőkanál sűrített paradicsom 1 teáskanál piros arany 3 babérlevél 1/4 teáskanál kakukkfű só olaj

Vörösboros marhapörkölt, avagy a Boeuf Bourguignon egyszerű receptje/Fotó: Myreille
A szalonnát kevés olajon megpirítom, majd rádobom az aprított vöröshagymát, a apróra vágott fokhagymát és az apróra kockázott szárzellert. Megdinsztelem, majd ráteszem a húst és állandó kevergetés közben addig pirítom, amíg minden oldala “kifehéredik”.
Megsózom, felöntöm a vörösborral és a vízzel, beleszórom a kakukkfüvet és a babérlevelet. Beleteszem a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát. Felforralom, majd 3 órán keresztül rotyogtatom. Ezalatt a hús omlósan puhára fő, a szaft pedig besűrűsödik.
A végén beleteszem a sűrített paradicsomot és a piros aranyat, összeforralom és kész, lehet enni. (Nálunk a fiúk rizst kértek mellé.)
Kapcsoldó cikkek:
