Eszméletlenül finom: régimódi, házi diótorta

Myreille

Rákívántam a házi diótortára: diós piskóta, de csak 6 tojásból, hogy ne legyen túl vastag a tészta, sok diós krém, de ne legyen émelyítő. Régimódi, ám megunhatatlan torta!

regimodidiotorta01

Régimódi diótorta (Fotó: Myreille)

Régimódi diótorta 6-8 személyre

Hozzávalók:
40 dkg dió
6 tojás
6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
4 evőkanál+3 evőkanál liszt
1/4 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál rumaroma
csipet só

Első lépésben megdarálom a diót. (Apró érdekesség, hogy a diót, amiből a süti készült, én gyűjtöttem az ősszel és én magam is törtem, és ebben nekem volt valami nagymamás szépség. Hogy az ember lánya készül a télre, majd karácsony utáni, borús hétvégén valami nagyon finomat tesz a család elé.)

Diós piskóta

4 evőkanál lisztet összekeverek 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérek 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztok. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral bélelek ki.

Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverem, majd folyamatosan beleszórom a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítom a habverőt, a felvert habhoz keverem a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beleteszem a lisztes-diós keveréket is. Átkeverem és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.

Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöm. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg.

1 perc után kifordítom a piskótát egy fa vágódeszkára – véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre -, lehúzom a sütőpapírt, majd visszafordítom. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.

Diós krém

Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverek 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Felteszem a tűzre és felforralom, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.

10 dkg vajat habosra keverek 8 dkg cukorral. Beleteszek 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverem a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverem. Végül belekeverem a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.

A diótorta

A diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre vágom, majd egy szép tálcára teszem a középső lapot. Megkenem 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.

Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.

A maradék diós krémmel megkenem a torta tetejét és oldalait. A 2 evőkanálnyi darált dióval megszórom a torta tetejét. Hűtőbe teszem. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni.

Próbáld ki a legfinomabb almás sütiket is!

3 zseniális almás süti

Régimódi, házi almás pite

Apple pie, avagy a legjobb amerikai almás pite

Almás crumble: őszi, almás süti rafinált csavarral

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

48 hozzászólás a “Eszméletlenül finom: régimódi, házi diótorta” című cikkhez.

  1. Petőné Lilla szerint:

    A tepsi mérete nem elírás? Normál sütőbe nem fér be 70 cm-es tepsi…

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Bocsánat, tényleg elírás 40×30 centis a tepsi. Javítottam a cikkben is, köszönöm!

    VálaszVálasz
  3. Ludvig Józsefné szerint:

    A 40 dkg. már a megtisztított dióbél?
    Várom válaszod. Köszönöm.

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    Igen, megtisztított dióbél.

    VálaszVálasz
  5. Bodnár Márta szerint:

    Elnézést,lehet,hogy csak nekem furcsa,(én sokallom) de jól értem? A piskótába ugyebár 4 e.kanál dió, 2 e.kanálnyi majd kell a végén a megszóráshoz a többi mind a krémbe? 40 dkg darált dióból???

    VálaszVálasz
  6. Myreille szerint:

    Diós lesz, rendesen! :) És igen, dióban nem ismerek mértéket.

    VálaszVálasz
  7. Myreille szerint:

    De hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, pontosan így van. 4 evőkanál dió megy a tésztába, kettő marad a torta tetejére díszítésnek, a többi megy a krémbe.

    VálaszVálasz
  8. Klára szerint:

    Igen én megcsináltam ,pontosan ennyi dióval.De a 6 dl tej mintha egy kicsit sok lenne.
    De különben nagyon finom volt.(csak a krém egy kicsit híg lett szerintem)

    VálaszVálasz
  9. Bodnár Márta szerint:

    Köszönöm a választ. Most már elkészítve. NAGYON fincsi! Pont jó diós. :-) Szuper.

    VálaszVálasz
  10. Myreille szerint:

    Nagyon örülök! :) Kicsit izgultam, mert az étel mindig ízlés kérdése.

    VálaszVálasz
  11. Kinga szerint:

    Kezdo szakacsno vagyok,de nekem is sikerult. NEM sajnaltam a 40 dkg diot
    es… Istenien finom torta. Koszonom a recept kozze tetelet. Jo egeszseget kivanok Onnek.

    VálaszVálasz
  12. gabo2 szerint:

    A 85 éves nagynéném készítette el ezt a diótortát, isteni finom, nem lehet abbahagyni. Ma fogom megcsinálni én is.

    VálaszVálasz
  13. donesz szerint:

    Sziasztok!

    A 6 dl tej irdatlan sok szerintem. Nagyon folyós és sok lett a krém, kenhetetlen.
    Talán én szúrtam el valamit?

    VálaszVálasz
  14. Myreille szerint:

    Kiforraltad? Forralásnál sűrűsödik be a szaporító. Miközben hűl, tovább sűrűsödik.
    Majd a közel 40 dkg darált dió szintén sűríti a krémet.
    A krém lágy, de kenhető.

    VálaszVálasz
  15. Ides szerint:

    Ma megcsináltam.Igaz,nem tudtam 3 felé vágni,mert nagyobb volt a tepsi,és ezáltal a krém is vastagabb lett benne,és lágyabb,de az íze issssteni finom!Legközelebb tortaformába sütöm meg!Köszi a receptet!! :)

    VálaszVálasz
  16. Faragó Sándorné szerint:

    A torta nagyon-nagyon finom,kiadós!

    VálaszVálasz
  17. Lidia Horvath szerint:

    Nagyon finom de a krem kicsit folyos lett.

    VálaszVálasz
  18. Kiss Niki szerint:

    Nagyon-nagyon finom lett. Köszönöm a feltöltést :)
    A krémnél féltem, hogy nem sűrűsödik be/keményedik meg hűtésre sem, de pont jó lett mire evésre került a sor.

    Mennyei:)

    VálaszVálasz
  19. Vigh Jánosné szerint:

    Most lettem kész, a krémet nem csináltam 6 dl tejből. hanem egy kicsit kevesebből.Ma van a szülinapom és ezt gondoltam a vendégeimnek.A krém annyira finom lett,hogy a férjem teljesen tisztára nyalta az edényt.Ja ,igen és kerek tortaformában sütöttem. Legközelebb dupla adagot csinálok, sokan vagyunk.

    VálaszVálasz
  20. Galgóczy Éva szerint:

    Én a kommentek alapján 5 deci tejből készítettem el, nehogy túl folyós legyen, és nagyon finom lett! Az egész családnak nagoyn ízlett, bekerül a receptgyűjteményembe :) köszi

    VálaszVálasz
  21. Agatityné Julika szerint:

    Gratulálok ez igen finom a tésztába a darált dión kívül aprított dió darabokat is teszek ezt nagyon szereti a család ha nincs idő tortát készíteni akkor több darabolt dióval sütöm a tésztát és csak kockára vágom és porcukrozom

    VálaszVálasz
  22. Angeli Vera szerint:

    Én is meg sütöttem ,egy kis változtatással ,rum aruma helyett ,citrom héját reszeltem bele . Nagyon –nagyon finom lett .Köszönöm szépen a receptet ,!!!!!!!

    VálaszVálasz
  23. Barna Edina szerint:

    Jajjj nagyon fincsi lett én is megsütöttem már többször…én annyit újjítottam rajta hogy pudinggal csinálom nem lisztes pépet készítek…. köszönöm a receptet…

    VálaszVálasz
  24. Rita szerint:

    Nagyon jó recept elfogom készíteni :D

    VálaszVálasz
  25. Varga Orsi szerint:

    Szia! Valóban eszméletlenül finom! :) Kicsit megnehezítettem az életem, ugyanis először csak a telefonon néztem a receptet, gyorsan átfutottam, leírtam a hozzávalókat. Csodálkoztam, hogy csak 6 tojásból készül a piskóta, ráadásul 30×40-es tepsiben. A biztonság kedvéért kisebb tepsiben sütöttem, de így is rémálom volt három részbe vágni. Most olvastam, hogy nem éppen így kellett volna felszelnem. :D :D Megvilágosultam! :) Egyébként nagyon finom, nincs az arányokkal sem semmi baj, nem híg a krém! Köszi a receptet! :)

    VálaszVálasz
  26. Ma én is ma megcsináltam,isteni finom, Köszönöm a receptet. :-)

    VálaszVálasz
  27. Gabriella szerint:

    Elso torta amit valaha is sutottem.Csodalatos lett….es micsoda siker elmeny szamomra.Az USA-ban elek es nagyon nagyon hianyoznak az otthoni jo sutik. Ezert is mereszeltem megprobalkozni vele. Koszonet a receptert es a konnyen kovetheto utmutatasert.

    VálaszVálasz
  28. Veronika szerint:

    Nagyon -nagyon finom lett nekem sikerült mindent pontosan készítettem a leírtak szerint .Karácsonyi süti lett belőle ,de megjegyzem még dió tortát soha nem sütöttem . Nagyon köszönöm a receptet .

    VálaszVálasz
  29. Bela szerint:

    Nagyon klassz sutemeny! Szerintem is erdemes a kevesebb (4-5 deci) tejet hasznalni a kremhez, kulonben nagyon folyik.

    VálaszVálasz
  30. Timi szerint:

    Imádom ezt a sütit, gyerekkorom sütije, nagyon finom! :-)

    VálaszVálasz
  31. Orsi szerint:

    Sziasztok! Sajna csak most olvastam a hozzászólásokat… Elkészítettem a krémet 6 dl tejből, s most nem tudom hogyan tehetném sűrűbbé, mert nagyon híg lett. Már mindent belekevertem, arra gondoltam, a diótól talán kicsit besűrűsödik, de nem így lett :(

    VálaszVálasz
  32. Myreille szerint:

    Nem tudom, hogy miért folyik, mert nekem nem volt túl híg, kenhető volt. Ha hűtőbe teszed, minden krém keményebb lesz. Próbáld meg, talán az segít.

    VálaszVálasz
  33. Ez az a csodálatos diótorta, minden kedves ismerősömnek a figyelmébe ajánlom!

    VálaszVálasz
  34. Magdi szerint:

    Isteni lett!! a páromnak ma volt a szülinapja és ezzel leptem meg mert a kedvence :) annyit javítottam rajta hogy tettem bele fél deci rumot 33%+ aromát 2 evőkanálnyit sírva ette, a nagyija diótortájára emlékezett aki szegény már nem él. Köszönöm!!!

    VálaszVálasz
  35. ILDIKONL szerint:

    Sziasztok!

    Egy Tipp: Ha az osszes diot eloszor elopiritjatok sutoben, hagyjatok kihulni es csak azutan daraljatok le akkor meeeegfinomabb lesz!Figyeljetek oda a piritasnal mert hamar tulpirulhat es akkor keseru lesz.
    Tovabbi jo sutogetest mindenkinek!
    ILDIKONL

    VálaszVálasz
  36. rawen25 szerint:

    Finom lett és nem lett sok a 6 dl tej mert tovább kell főzni és egy idő után besűrűsödik!

    VálaszVálasz
  37. gyöngyvirág szerint:

    Anyának csináltam és mivel a diótorta a kedvence nagy volta rajtam a nyomás :D Kb. 6 éve sütök sütiket és ez életem első receptje aminél pontosan betarthattam minden előírást, mert minden épp olyan állagú lett minden lépésnél amilyennek lennie kellett. Nekem a 6 dl tej is jól besűrösödött, csak 1 percnél tovább kellett kevergetni.
    Az eredmény tökéletes lett és nagyon finom!
    Köszönöm a sikerélményt! :)
    10/10

    VálaszVálasz
  38. Varga Judit szerint:

    Szia, 26-os tortaformába maradhatnak ezek az arányok?Köszönöm !

    VálaszVálasz
  39. Myreille szerint:

    26-os formában 5 tojásból szoktam piskótát sütni, igaz, azt nem 3 részre, csak két részre vágom. 6 tojásból szép magas piskóta lesz, el lehet 3 részre vágni, tehát ezzel a mennyiséggel csinálnám. Jó sütést! Myreille

    VálaszVálasz
  40. Diószegi Edit szerint:

    Kedves Myreille !
    hét végén szeretném megsütni, kicsit félek, mi lesz ha ügyetlen leszek?
    a hozzávalóknál 6ev.kan +2ev.kan + 8 dkg cukor szerepel.
    A leírásban pedig ha jól olvastam a piskótába 6 ev.kan + 6 evk.a tojás fehérjébe
    a kérmbe pedig 2 ev.kan + 8 dkg,
    tehát 6 evkan, többlet van..
    Gondolom a hozzávalóknál kell javítani..jól gondolom?
    üdvözlettel
    D.edit :)

    VálaszVálasz
  41. Myreille szerint:

    Szia! Én nem találom a többletet, de szerintem az keverhetett meg téged, hogy először kimérem a 6 evőkanál cukrot és talán nem egyértelmű, hogy azt teszem a felvert tojásfehérjébe.
    Többen jelezték, hogy nekik túl lágy lett a krém, nem hibázhatsz nagyot, ha a krémhez nem 6dl, hanem 5 dl tejet használsz, akkor kicsit keményebb lesz. Illetve – ha nincs gyakorlatod -, akkor azt a tanácsot tudom még adni, hogy mindenképpen vajat használj. Remélem, sikerülni fog a torta! :)

    VálaszVálasz
  42. Diószegi Edit szerint:

    Kedves Mireille !

    Nagyszerűen sikerült a torta !!!!!!!!!!!!!
    Nagyobb a tepsim egy kicsit, de hozzáigazítottam a mennyiséget, és óriási sikere lett..a férjem kedvenc tortája,a dió torta, és végtelenül boldog volt…Köszönöm Neked, és terjeszteni fogom, és persze újra sütni..:)
    Lehet, hogy kipróbálom esetleg mákkal (?) vagy mogyróval is ..mit szólsz ?,
    Üdvözlettel
    D.edit :)))

    VálaszVálasz
  43. Myreille szerint:

    Nagyon örülök! :)))))

    VálaszVálasz
  44. Gyarmatiné Z. Mária szerint:

    Kedves Myreille! A legfinomabb diótorta, amit valaha ettem!… Édesanyám születésnapjára sütöttem, óriási sikere lett! Tökéletes, nagyon pontos a recept, minden mennyiség, elkészítési mód úgy, ahogy le van írva! Nagyon köszönöm!!

    VálaszVálasz
  45. Nagyon finom sütiket ajánlatok szeretném ,továbbra is Olvasni megsütni –

    VálaszVálasz
  46. Böbi szerint:

    Köszi a szuper receptet, már több alkalommal megsütöttem, a család kedvence lett! Pontosan mérek mindent, és így tökéletes, ahogy leírtad. Nem folyik itt semmiféle krém, isteni finom és nagyon jó állagú!!!

    VálaszVálasz
  47. Andy szerint:

    Nem először sütöttem meg ezt a tortát. Mikor eljön a dió szezonja, ez az első amit készítek belőle. Én is magam szedem, szárítom, töröm. Így még kedvesebb a szívemnek. Hatalmas sikere van, mert a dió imádóknak ez egy igazi ajándék. A kedvesem is rajong érte. Ma kifejezetten az ő kérésére sütöttem. Szeretem, szeretem, szeretem.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra