Fűszeres, sült pulykamell: melegen ebédre, hidegen tízóraira

Myreille

A gyerekeim kedvence, szinte bármilyen mennyiséget képesek megenni belőle. Én meg szívesen sütöm, mert finom és kevés munkával jár. Tökéletes vasárnapi ebéd, hétfőn pedig tízórai.

Fűszeres, sült pulykamell/Fotó: Myreille

Fűszeres, sült pulykamell/Fotó: Myreille


Egy darab húst megsütni nem túl nagy mutatvány (szerintem), de tény, hogy el lehet szúrni, ha kiszárad és akkor sem igazi, ha nem sül, csak fő. Nekem van egy jól bejáratott jénaim, aminek nem zár teljesen a fedele, így éppen tökéletesre sül benne a hús.
És ez itt a reklám helye, de megérdemli: legjobban a vákumcsomagolt Gallicoop pulykamell filéből szeretem ezt a sültet készíteni.
Hozzávalók:
1-1,5 kg pulykamell filét
3-4 vöröshagyma

bors
fűszerek (curry fűszerkeverék, fokhagymapor, oregano, majoranna, de lehet variálni kedv és ihlet szerint)
A hagymát megpucolom, nagyobb cikkekre vágom és a jénai aljára szórom. Ráteszem a pulykamell filét, megsózom, megborsozom és megszórom a fűszerekkel. Öntök alá fél deci vizet, ráteszem a jénai tetejét és 180 fokot sütőben 2 órán át sütöm. Néha ránézek, mert nem jó, ha túl sok a víz alatta és akkor sem jó, ha túl kevés.
Mivel a jénaiból ki tud szökni a gőz, ezért nem szoktam levenni a tetőt, csak a végén, amikor kiveszem a kész sültet.
Felvágás előtt kicsit pihentetem és párszor átlocsolom a szafttal.
Körete lehet mindenféle saláta, burgonya- vagy batátapüré.
Talán az ebédnél is jobban szeretik a fiaim, amikor a hideg sültből vacsorára vagy tízóraira szendvics készül. Itt annyi a trükköm, hogy a sült alatt a kenyeret vékonyan megkenem mustárral, arra jön a hús, majd a zöldségek.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra