term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:60962
category_3 #e62e2e

Így készül a tökéletes székelykáposzta! Szerintem!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Így készül a tökéletes székelykáposzta! Szerintem!

Myreille - Publikálva:

Valószínű, minden eretnekséget elkövetek, amit a hagyományos székelykáposzta recepttel el lehet követni, de a végeredmény finom, egyszerű és (szerintem) tökéletes.

A székelykáposzta készítés privilégiumát nagyon sokáig meghagytam anyukámnak, mert senki más nem tudott olyan finomat főzni, mint ő. Viszont az utóbbi időben inkább töltött káposztát csinált, ami nem volt probléma, mert azt is imádom, de elérkezettnek láttam a pillanatot, hogy megtanuljak székelykáposztát főzni.

Nem ment elsőre.

Először nem mostam ki a savanyú káposztát, mert nem is olyan savanyú. (De az volt!) Majd elhagytam a szalonnát, hogy “könnyebb” legyen az étel, de hiányzott belőle a szalonna füstössége. (Hála a füstölt pirospaprikáért, ami visszapótolta!) Végül pedig nem csináltam elég sokat…

Székelykáposzta

Rögtön az elején szeretném ki- és bejelenteni, hogy csalok. A gyerekeim nem szeretik a székelykáposztát a pörköltet viszont imádják. Tehát az én székelykáposztám két részből áll: pörköltből és “savanyú káposzta főzelékből”. Na jó, háromból, ha a tejfölt is számoljuk, márpedig az nem maradhat el.

Székelykáposzta/Fotó: Myreille

Székelykáposzta/Fotó: Myreille

Pörkölt

A pörkölt az egyszerű pörkölt. 1 kg kockára vágott sertés comb vagy lapocka az alapja. Kevés olajon megdinsztelek egy nagy fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, ráteszem a húst, amit fehéredésig kevergetek. Megszórom sóval, piros paprikával, teszek bele 1 TV vagy egy fél kaliforniai paprikát és egy apró kockára vágott paradicsomot és addig főzöm, amíg a hús omlósan puha nem lesz. A szaftját kicsit hosszabbra hagyom, mert azzal öntöm majd fel a savanyú káposzta főzeléket.

Savanyú káposzta “főzelék”

A savanyú káposztát egyszer átmosom. (De az, hogy mennyire kell átmosni, függ a káposztától. A levét mindenképpen le szoktam enni és a káposztát is kicsit megmosom.) 2 evőkanál lisztből és kevés olajból rántást készítek. Félrehúzom, rászórok egy teáskanál füstölt, őrölt pirospaprikát (La Chinata). Igazából ez az egésznek a titka. Megadja azt a füstös ízt, amire szükség van, de nem nehezíti el a szalonna zsírja. Átkeverem. Beleteszem a megmosott savanyú káposztát. Szedek rá a pörkölt szaftjából, ha kell teszek még rá vizet és kicsit főzöm. Amikor a káposzta puha és a “főzelék” besűrűsödött, készen van. Sózni általában nem kell, csak akkor, ha túlságosan kimostuk a káposztát. Tehát kóstolni kell!

Tálaláskor kiszedek egy nagy adag savanyú káposzta “főzeléket”, szedek rá pörköltet, teszek a tetejére egy adag tejfölt, majd az egészet a tányérban összekeverem és kész is a tökéletes székelykáposzta.

És a nokedli!

A gyerekeim a pörkölt mellé nokedlit kérnek. Én meg egyszer kipróbáltam, mi lenne, ha puha kenyér helyett nokedlit ennék a székelykáposztához. Igen jó ötlet volt, de nokedlivel vagy nokedli nélkül a székelykáposzta nekem bármikor jöhet.

Székelykáposzta/Fotó: Myreille

Székelykáposzta/Fotó: Myreille

Összegzés
recipe image
Recept
Így készül a tökéletes székelykáposzta! Szerintem!
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra