élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:63091
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Lasagne bolognese házi tésztával és raguval – egyszerűen, gyorsan

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Lasagne bolognese házi tésztával és raguval – egyszerűen, gyorsan

Myreille - Publikálva:

A gyerekeim bármennyi spaghetti bolognese-t meg tudnak enni, de én már untam, ezért ráálltam a lasagne bolognese-ra, és amióta elhagytam belőle a besamelt, minden falat egy olasz kaland.

Lasagne bolognese házi tésztával és raguval - egyszerűen, gyorsan/Fotó: Myreille

Lasagne bolognese házi tésztával és raguval – egyszerűen, gyorsan/Fotó: Myreille

Hosszú ideig én is azt az iskolát követtem, amely szerencsendiós besamelt is tesz a lasagne-ba, de a frissen gyúrt házi tésztával nem működött tökéletesen. Gondoltam, el kellene hagynom és ez a “gasztroforradalom” olyan remek lasagne bologneseeket eredményezett, amilyeneket Olaszországban ettünk.

Házi lasagne tészta

Hozzávalók: 30 dkg liszt 1 tojás 1 dl víz

A lisztet összekeverem a tojással és a vízzel, majs sima tésztává gyúrom. Légmentesen lezárom és hagyom pihenni, amíg megfő a bolognese ragu.

A tésztát nem kell előfőzni, majd a sütőben a raguban fő puhára.

 

Házi bolognese ragu

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 ságarépa 70 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) 500 ml passzírozott paradicsom 1/2 piros kaliforniai paprika 2 gerezd fokhagyma bors nagy csipet oregano olíva olaj

20 dkg sajt, de lehet több is – Én általában trappistával és mozzarellával készítem. A trappistát lereszelem, a mozzarellát felkarikázom.

A vöröshagymát, a fokhagymát és a megtisztított sárgarépát forgókéses aprítóban “összevágom”. 1 evőkanál olíva olajon átdinsztelem. Hozzáadom a darált húst és állandóan kevergetve addig pirítom, amíg a hús kifehéredik. Sózom, borsozom, beleteszem az oreganót és felöntöm kb. 3 dl vízzel. Alaposan megkeverem. Beleteszem az apróra vágott paprikát és fedő 20 percig rotyogtatom. Ráöntöm passzírozott paradicsomot még egy 20 percig főzöm, hogy az ízek összeérjenek. Kóstolom. Ha kell még mehet bele egy kis só, oregano, ha kell teszek még bele vizet is, mert fontos, hogy jó szaftos legyen.

 

A lasagne bolognese összeállítása

30 x 20 cm-es tűzálló sütőtálban sütöm a lasagne bolognese-t.

A tésztát megfelezem és állandó lisztezés mellett mindkét darabot vékonyra – nagyon vékonyra! – nyújtom. A sütőformát annyiszor mérem rá a kinyújtott tésztára, ahányszor csak tudom. A levágott tésztadarabokat szétterítem, nem pakolom egymásra.

A szép tésztalapok alulra és a lasagne tetejére kerülnek, a “cafatokból” pedig középső tésztaréteget “kirakózom” össze. Miközöben a tésztát rétegzem, próbálom óvatosan tovább húzni, hogy minél vékonyabb legyen.

A tűzállótálba először egy merőkanál bolonyai ragut teszek és szétterítem. Ráteszem a tésztát, amire 2 merőkanál ragut pakolok. Elsimítom és megszórom sajttal. Ráteszem a következő tésztaréteget, amire megy a ragu és a sajt. A rétegzést addig folytatom, amíg a tészta elfogy. Fontos, hogy a legfelső tésztára is kerül még rahu, aminek a tetejére mozzarellaszeleteket teszek.

Ha nincs itthon mozzarella, akkor a lasagne tetetjét is reszelt sajttal szórom meg.

180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 40 percig sütöm.

Lasagne bolognese házi tésztával és raguval - egyszerűen, gyorsan/Fotó: Myreille

Lasagne bolognese házi tésztával és raguval – egyszerűen, gyorsan/Fotó: Myreille

Összegzés
recipe image
Recept
Lasagne bolognese házi tésztával és raguval - egyszerűen, gyorsan
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra