Mi a francot főzzek 2,5 hónapon keresztül?

Myreille

10 hét vakáció a gyerekeknek. 10 hét fejtörés a szülőknek. Arra még vannak ötleteim, hogy mit csináljon a gyerek 70 napon át, de mit főzzek minden nap?

Rizses zöldborsó és halrudacska (Fotó: Myreille)

Rizses zöldborsó és halrudacska (Fotó: Myreille)

Inkább szeretek főzni, mint nem. Leginkább akkor szeretek főzni, ha van rá időm és van kedvem gondolkozni azon, hogy mit főzzek. Akkor is szeretek főzni, ha megkívánok egy ételt és olyat akarok enni. Nyáron nincs kedvem enni, így főzni sem, de főzni muszáj, mert itthon a gyerek. És persze a főzés a bevásárlással kezdődik, és persze a gyerekeim egy csomó kaját nem esznek meg, amit én szeretek. Szó se lehet lecsóról, tökfőzelékről, töltött tökről, ájult imámról vagy cukkinis shakshouka-ról, mert (éppen) nem szeretik. (Akkor főzhetném, ha éppen nyaralnak, de a fene se akar akkor főzni, amikor egy csomó más jó dolgot is csinálhat…)

Összeírtam, mit tudok egyszerűen, gyorsan főzni a gyerekeknek, amit meg is esznek:

1. Zöldborsós carbonara spagetti
Lesütöm a kockázott szalonnát, rádobom a (mirelit) zöldborsót és kevés vízzel puhára párolom. Mehet rá a tejszín, kevés só és sok bors – igen, a gyerekeim a borsot szeretik, a kaportól bezzeg rosszul vannak. A szószba belekeverem a kifőtt spagettit és már lehet is enni.

2. Rizses zöldborsó és halrudacska
Tudom, hogy rendes anya nem ad halrudacskát a gyerekének, csak akkor, ha saját maga készíti, de az én gyerekeim szeretik és vállalom, hogy nem vagyok elég rendes anya. A köret nem rizibizi, hanem borsó és némi rizs. Úgy készül, hogy olajon kicsit megfuttatom a (mirelit) zöldborsó, majd felöntöm vízzel, sózom, borsozom, 200 dkg borsóhoz dobok egy kis marék rizst, 1 apró kockára vágott fokhagymát és némi szárított oreganot.

3. Spenót
Bár a tökfőzeléket nem szeretik, a spenótot fokhagymásan (és a sóskát) rendesen eszik. Ők tojással, én sajttal szeretem a spenótot. Szerencsére előkészített (kiolvasztott vagy megtisztított) spenóttal 10 perces mutatvány.

4. Túrós tészta
Minden mennyiségben jöhet. Jobb napokon magam készítem a tésztát, de nyáron ezek a jobb napok mindig hétvégére esnek.

5. Tökös tojás
Bár a tökfőzelék nem menő, a zsenge tökből vagy cukkiniből készült tökös tojást megeszik. Forró nyári napokon főételnek is tökéletes fogás.

Tökös tojás (Fotó: Myreille)

Tökös tojás (Fotó: Myreille)

Myreille kedvenc pizzája (Fotó: Myreille)

Myreille kedvenc pizzája (Fotó: Myreille)

6. Pizza
A dagasztógép elvégzi a munka nagyját, csak a feltéteket kell rászórni a tésztára. Többféle pizzát szoktunk sütni, de ez a kétféle a kedvencünk. És el lehet készíteni tortilla lapból is, azzal még kevesebb a macera.

7-8-9. Rizs hússal
Dani kedvence: sertéspörkölt és rizs, Zsombi kedvence: sült tarja és rizs. Igazából ez két étel, mert mindegyik megeszi mindkettőt. Sőt, a harmadik a sárga rizses paprikás csirke

10. Tészta hússal
Bármilyen tésztát megesznek némi darált húsos, bolognai szósszal és sok sajttal. Talán tésztán el lennének hetekig, de még kitartok a változatos és zöldségekben gazdag táplállkozás mellett. Ezért a paradicsomos-húsos szószba egy répát is szoktam reszelni, illetve ha van itthon szárzeller, azt is apróra darabolom, mint a hagymát.

11. Rakott krumpli sietősen
A rakott krumpli egy nagyon macerás étel, de van egy egyszerű, serpenyős változata.

Hamis rakott krumpli (Fotó: Myreille)

Hamis rakott krumpli (Fotó: Myreille)

Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke (Fotó: Myreille)

Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke (Fotó: Myreille)

12. Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke
Egyszerű, gyors, könnyű és nagyon finom. Itt a recept!

13. Jansson megkísértése
A sprotni gerincét ki szoktam szedni, ne ropogjon a fogam alatt. Amúgy egy egyszerű, laktató és nagyon finom étel.

14. Tengeri hal újhagymás-szerecsendiós mártásban
Szerencsére a halat legalább annyira szeretik a gyerekeim, mint a tésztát. Az újhagyma-szerencsendió páros pedig tökéletes.

15. Kínai pirított tészta
Megint tészta, de legalább van mellette zöldség is… Ezzel biztatom magamat.

16. Töltött paprika
A töltött paprika vagy a paradicsomos húsgombóc enyhén macerás kaja, de amíg délelőtt dolgozom, simán elrotyog a gázon. Persze, a gyerekek csak a gombócot szeretik belőle, de magamnak mindenképpen teszek bele paprikát is. Csak akkora adagban tudom főzni, hogy legalább 2 napig kitart, így sokkal nagyobb kedvvel állok neki. Én nagyon szeretem a másik töltött paprikát is, de az a gyerekeimnek most nem tetszik.

toltottpaprika

Töltött paprika (Fotó: Myreille)

17-18. Garam masalaval és almával sült csirkecomb
Igazából őszi étel, de én nyáron is szívesen készítem, mert a sült alma egész évben remek. A receptet itt találod! Ugyancsak őszies étel, de hűs-savanykás íze miatt nyáron is szívesen főzöm a köményes-almás húst, ami a rizses húsnak egy újabb változata…

19. Rakott kelkáposzta
A rakott kelkáposztának is van egy sietős verziója.

20-21. Krumplifőzelék és zöldborsófőzelék
Amikor már minden kötél szakad, akkor vagy zöldborsófőzeléket vagy krumplifőzeléket csinálok villámgyorsan. Legnagyobb bánatomra a vöröslencsét mostanában nem eszik meg a gyerekek…

22. Sóska
Esetleg sóskamártást főzök, csak a sóskát valaki tisztítsa meg előtte…

Ötletekkel én itt megálltam, most ti jöttök! Mit főztök ebédre a gyerekeknek a vakáció idején?

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Mi a francot főzzek 2,5 hónapon keresztül?” című cikkhez.

  1. Flóra szerint:

    – Borsos tokány, lehet csirkéből és sertésből is! másik változat, ha dúsítod, vagy zöldborsóval, vagy csemegeuborkával, ez a hentestokány.
    – Töltött karalábé
    – meggyleves tejszínes + hab
    – ringló leves ugyanúgy
    – őszibarack leves detto
    – tejfölös krumpli leves babérlevéllel
    – rizses hús
    – rakott karfiol – fele főttkrumplival, sok sajttal tejfölösen
    – levesben főtt hús meggyszósszal
    – leveles tésztába göngyölt virsli
    – krumplis tészta, káposztás tészta
    Üdv. Igény esetén küldök receptet is!

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    A Rakott karfiol – fele főtt krumplival, sok sajttal, tejfölösen-nek a receptjét megosztod. Felcsigáztál! :)

    VálaszVálasz
  3. Flóra szerint:

    Kivajazott, morzsával megszórt jénait készítek elő. A fele- fele arányban elő főzött karfiolt és krumplit lecsepegtetve bele halmozom, reszelt sajttal elkevert tejfölt rákanalazom. Többféle sajttal készülhet. Ha van kedvem hozzá a tetejére is teszek zsemlemorzsát. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig, a sajt pirulásáig sütöm. Önállóan és köretként is készítem.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra